Élet-Stílus

Hatvanötmillió éve „kihalt” halra bukkantak

Egy indonéziai halász a dinoszauruszokkal egy időben kihalt, pontosabban kihaltnak vélt halfajra bukkant. A Coelacanth fajból eddig csak néhányat fogtak ki szerte a világon.

A több mint egy méter hosszú és mintegy ötven kilós halat a napokban fogta ki egy helyi halász a Celebesz-szigetnél, a Bunaken Tengeri Nemzeti Park közelében, amely biodiverzitás szempontjából a világon az egyik legjelentősebb tengeri természetvédelmi terület.

“A hal 17 órával élte túl a nagy „találkozást”, ami viszont nagyon nagy időnek számít” – mondta Lucky Lumingas a Sam Ratulangi Egyetem tengerbiológusa a nemzetközi hírügynökségeknek. Ez a faj ugyanis kizárólag a mély, hideg vizekben él, ezért „normális” esetben legfeljebb egy-két órával élhette volna túl a kifogást.


Hatvanötmillió éve „kihalt” halra bukkantak 1

Igazi ritkaságot zsákmányoltak


A tudósok sokáig azt hitték, hogy a Coelacanth halfaj 65 millió évvel ezelőtt kihalt. Éppen ezért nem csoda, ha nagy nemzetközi feltűnést keltett, amikor 1938-ban Afrika partjainál kifogtak egy egyedet. Azóta – bár nem vált tömeges jelenséggé -, egy-egy hal több helyen is halászok hálójába akadt. Az egyik korábbi fogás helyszíne éppen a Celebesz-szigetnél volt 1998-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik