Élet-Stílus

Milliókat bukhatnak a filmek a korhatárkarikákon

A Nemzeti Filmiroda tovább szigorítaná a mozis korhatárokat, a filmforgalmazók szerint azok már így is túl magasak – írja a Népszabadság. A gyermekpszichológus pedig úgy véli: az egész rendszer úgy felesleges, ahogy van.

A már többször fellángolt „karikaháborúnak”, vagyis a filmek korhatár-besorolásáról szóló vitának újabb aktualitást adott a legújabb Disney-animációs film, A Robinson család titkának minősítése. A világon szinte egyedüliként Magyarországon korhatárossá minősítették, a Nemzeti Filmiroda 12-es karikával engedélyezte a forgalmazást.

A művet gondozó Fórum Hungary ügyvezetője, Farkas Sándor szerint „a limitálás” jelentős kárt okoz a cégnek. Bár senki sem tudja előre megjósolni, hogy egy-egy mű milyen sikerrel fut majd a mozikban, a családi rajzfilmek fő közönsége a hat és kilenc év közötti korosztály. A szülők most őket nem viszik el a moziba.

A Filmiroda igazgatója, Taba Miklós természetesen indokoltnak tartja a bizottság döntését, mivel a besorolási eljárás a jelenleg hatályos jogszabályok szerint zajlott. Hangsúlyozta: úgy látja, hogy az animációs filmek esetében eddig talán túl engedékenyek voltak. Példaképpen egy ugyancsak Disney-művet említ, a Csodacsibét, amely kisebb botrányt okozott korhatár nélküli státusával. Hozzá kell tenni: ez a film nemcsak Magyarországon, de a világ legtöbb pontján korhatár nélkül futott.

Mindennek azonban ellentmond Ranschburg Jenő gyermekpszichológus véleménye, aki szerint teljesen felesleges a sok korhatár, mivel már a mostani rendszert sem veszi senki komolyan. A besorolás elsősorban a szülők tájékoztatására szolgál, de mivel túlbonyolították, inkább megzavarja a józan ítélőképességüket. Bőven elég lenne egyetlenegy, a 16 éves korhatár.

A korhatárbizottság jó szándékát mindenesetre senki sem kérdőjelezi meg. Sokan hiányolják viszont a következetességet. Valóban számos ijesztő, és a gyermekek által feldolgozhatatlan tematikájú rajzfilm úszta meg a korhatárkarikát. A Jégkorszak 2.-ben például halált is látni, a Táncoló Talpakat pedig erősen megterheli a globalizációval kapcsolatos üzenet. De bármilyen furcsa, a horrorelemekkel tűzdelt Batman: kezdődik! című játékfilm is korhatár nélküli besorolást kapott.

Bár a Filmiroda a korhatár megsértése esetén akár a bruttó bevétel kétszeresére is büntetheti a forgalmazót, egyelőre mindenki megúszta a büntetést. Taba Miklós ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy még az idén hatályba léphet az a jogszabály-módosítás, amely után sokkal keményebben tudnak és fognak fellépni a kiskorúak védelmében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik