Élet-Stílus

Egyre több amerikai film készülhet itthon

Az Economist márciusi számában megjelent cikk szerint Hollywood filmfinanszírozási rendszerének megváltozása át fogja alakítani az amerikai filmgyártást. A kaliforniai áraknál jóval kedvezőbb stúdióbérlettel kecsegtető európai országokban igyekeznek a forgatást lebonyolítani, amelyből hazánk is profitálhat.

Egyelőre még csak jósolható, hogy az új forrásokból Hollywoodba áramló tőke mennyiben fogja megváltoztatni a filmgyártást, de bizonyos jelekre már most felfigyelhetünk – írja a az Economist. Elképzelhető, hogy a megváltozott filmfinanszírozási rendszer Hollywood határain kívül is érezteti majd hatását, az amerikai produkciók Európába vándorlásával – amelyből Magyarország is profitálhat.

Kecsegtető adókedvezmények

Divat lett ugyanis a filmek gyártás előtti értékesítése, valamint az, hogy a stábok a kaliforniai áraknál jóval kedvezőbb stúdióbérlettel kecsegtető európai országokban igyekeznek a forgatást lebonyolítani – írja a filmhu. Ez az adókedvezményekkel és versenyképes stúdióbérlettel csalogató Magyarországnak is kedvez, hiszen a filmtörvény nyújtotta 20 százalékos adókedvezmény következtében Magyarország csábító célponttá vált a koprodukciók illetve a külföldi produkciók számára.

2005-ben a filmtörvény hatására sikerült idecsábítani Steven Spielberget a München-nel és az Eragon-t Jeremy Ironsszal, amely remélhetőleg szintén hazánkban kerekedik trilógiává. Csak ez a két produkció több mint 10 milliárd forintot költött el nálunk. Az alacsony gyártási költségek, magasan képzett szakemberek, jó forgatási helyszínek – azok a tényezők, melyek miatt elsősorban Magyarországon kerestek filmgyártási lehetőségeket eddig a régióba érkező filmesek. A Universal májusban kezdi meg a Hellboy 2 forgatását Budapesten, a New Line Cinema az Amusement című produkcióval teszteli hazánkat, a Sony tavaly a Company-val érkezett a fővárosba. A BBC számára készült Robin Hood forgatása pedig a fóti Mafilm falai között zajlott.

Egyre több új stúdió

Az elmúlt évben ráadásul a már meglévő, ám jelentős felújításra szoruló Mafilm mellett újabb stúdiók igyekeznek kielégíteni a külföldi stábok igényeit. Tavaly decemberben nyitotta meg hivatalosan a kapuit a pomázi Stern Stúdió, ahol a próbaüzem után Eichmann-ról készült film, majd Andrej Koncsalovszkij jelentette be, hogy nálunk forgatja a Diótörő-t. Nem sokkal később az Elm utcában horror-széria legendás, pengekörmű rémalakját alakító Robert Englund jelentette be, hogy Magyarországon készül forgatni Gogol Vij című novellájából készülő filmjét.

A számos filmes fórumon beharangozott etyeki Korda Sándor Filmstúdió már túl van a bokrétaünnepen, várhatóan májustól fogadja a filmeseket, de hogy kik lesznek az első bérlők, az még titok. Azaz, egyre több feltétel adott ahhoz, hogy a Hollywoodot felfrissítő Wall Street-i pénz Magyarország filmgyártását is erősítse.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik