Élet-Stílus

Van Gogh: siker és fanyalgás

Hétfő hajnal egykor végleg bezárt a Van Gogh kiállítás. A „legek tárlata” elképesztő látogatói siker, ugyanakkor sokan csalódtak a rendezés és a „nagy képek” hiánya miatt. A FigyelőNetnek részben megerősítették a szakemberek a látogatók panaszait.

A Van Gogh Budapesten című kiállításra vasárnap csaknem tízezren látogattak el, köszönhetően az utolsó alkalomra felére leszállított jegyáraknak. A Szépművészeti Múzeum vasárnap 9 órától várta az érdeklődőket, a mintegy tízezres látogatószám abszolút rekord, egy nap alatt még sosem keresték fel ennyien a múzeumot. A holland festő remekműveit felvonultató tárlatot a megnyitó óta összesen körülbelül 482-483 ezren látták, a végleges számot a napokban hozzák nyilvánosságra.

Hiányoztak a „nagy képek”


Van Gogh: siker és fanyalgás 1

Van Gogh: Egy pár bőrcipő



A hatalmas hírveréssel beharangozott Van Gogh-kiállítás azonban sokaknak csalódást okozott. A legnagyobb gondot – a múzeum vendégkönyve szerint – a tömeg okozta, amely többek számára élvezhetetlenné tette a kiállítást. A beírások szerint: sokan nem tudnak a képek elé állni, és lehetetlen elolvasni a festményeket kísérő feliratokat is. A másik legfőbb kritika, hogy hiányoztak az igazán nagy képek, s így nem kaptak teljes Van Gogh-miliőt a látogatók.

A FigyelőNet által megkérdezett szakértő szerint nem alaptalanok a kritikák. Szeifert Judit, művészettörténész szerint sem volt látogatóbarát a tárlat, de rögtön hozzátette, hogy ugyanakkor ennyi Van Gogh-képet még soha nem láthattunk Budapesten. Úgy tűnik szerinte, a Szépművészeti Múzeum a megatárlatokkal a haszonelvűségre törekszik, kissé eltávolodva a múzeumok eredeti feladatától.

Szeifert Judit azzal is egyetért, hogy a kiállítás nem ad igazi képet Van Goghról. Mint mondta, túlsúlyban volt a festő kezdeti időszakának bemutatása, amely a festő útkeresését jól illusztrálta, de hiányzott az igazán nagy kép. Szerinte valószínűleg erre volt pénze a Szépművészetinek, de mint mondta, legalább egy igazi nagy, ismert képet jó lett volna megcsodálni Budapesten is.

Bolyongás a sötétben

Szeifert Judit a kiállításhoz kapcsolódó inspiratív részt – a Van Gogh művészetére ható festők műveit felvonultató összeállítást -, s különösen a Van Goghhoz kötődő magyar festők kiállítását átgondolatlannak tartja.
A művészettörténész azt is kiemelte, hogy a tárlaton „szellemvasútszerűen, a sötétben kell bolyongani”, hiszen csak a képeket világították meg és ez meglehetősen megnehezítette a kényelmes tárlatlátogatást. Hozzátette, hogy a képekhez tartozó feliratok is rossz helyen voltak, nehéz volt – különösen nagy tömegben – elolvasni azokat.

A sötét kiállítótér Bretus Imre, több kiállítás kurátora szerint is elavult. A szakértő állítja, Európában már lejárt a sötét tárlatok kora: körülbelül hat éve arra törekszenek a szervezők, hogy nagy, világos terekben állítsák ki az alkotásokat.

Geskó: nem „best of” kiállítás


Van Gogh: siker és fanyalgás 2

Van Gogh: Váza íriszekkel


Geskó Judit, a kiállítás kurátora viszont abszolút sikernek tartja a kiállítást, és nemcsak a rekordlátogatottság miatt. Mint mondta, a tárlat kialakításakor tudatosan nem a fő műveket állította középpontba, szerette volna a kezdeti szakaszt, a művész érését, útkeresését alaposabban bemutatni. A gyűjteménnyel az volt a céljuk, hogy a 77 kép segítségével bemutassák, Van Gogh egy tudatosan alkotó művész volt, s nem csak a regényekből, filmekből megismerhető fura, őrült figura. Egyébként a kurátor asszony szerint nem is igazán beszélhetünk „fő művekről”, mint mondta, a kiállításon látott minden kép bizonyos tekintetben fő műnek tekinthető.

Geskó Judit szerint a látogatók arcán, koncentrálásán látszott, hogy „keményen megdolgoztak a műélvezetért”. Volt, aki 3-4-5-ször nézte meg a kiállítást. A kurátor asszony szerint a látogatók egy része Párizsban és New Yorkban is fanyalog a tömeg miatt. Hozzátette, ilyen nagy művészek képeit 3-4 hónapra lehet csak kölcsönkérni. A rendezőknek ilyenkor választaniuk kell: vagy nagyobb tömeget engednek be, és mindenkinek lehetőséget adnak arra hogy megnézzék a kiállítást, vagy kevesebb embert, de akkor félő, hogy lemarad sok érdeklődő. Korábban Lévay Zoltán, a Szépművészeti Múzeum szóvivője a FigyelőNetnek elmondta, hogy ezt a XXI. századi kiállítást nem a XIX. századi épületre tervezték. Nincsen olyan nagyobb tér, ahol ennyi ember kényelmesen meg tudná nézni a képeket.

Van Gogh után jönnek az inkák

A tárlat a múzeum 100. születésnapján, 2006. december 1-jén nyílt meg és csaknem 80 alkotást tárt a látogatók elé. A kiállításra 40 gyűjteményből érkeztek remekművek, ezen intézmények között volt az amszterdami Van Gogh Múzeum, a párizsi Musée D’Orsay, a New York-i The Metropolitan Museum of Art, és a washingtoni National Gallery of Art.

“És akkor megérkeztek az inkák” címmel május közepén nyílik újabb kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A spanyol hódítás előtti Peru kincseit bemutató, több mint 300 műtárgyat felvonultató tárlat szeptemberig látható majd Budapesten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik