Élet-Stílus

Űrsikló indul a Hubble teleszkóp megjavítására

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 2008 szeptemberében indít űrsiklót a Hubble teleszkóphoz, amely a tervezett felújítás után még a következő évtizedben is működhet.

Az indítás tervezett dátuma 2008. szeptember 11., amely éppen a 2001. évi Amerika elleni terrortámadások hetedik évfordulója. Az Atlantis űrsikló küldetése során javítási és karbantartási munkákat végeznek el a Föld körül keringő űrtávcsőn, amely forradalmasította a távoli kozmikus objektumok vizsgálatával foglalkozó csillagászatot.

Korábban nem volt bizonyos, hogy a Hubble folytathatja pályafutását, három évvel ezelőtt, a Columbia katasztrófája után sorsa megpecsételődni látszott. Sean O’Keefe, az NASA akkori főigazgatója úgy döntött, a repülések veszélyessége miatt nem küldenek több űrsiklót a teleszkóphoz. A döntésről, a Hubble értékéről kiterjedt tudományos és közéleti vita kezdődött, amely azzal zárult le, hogy Michael Griffin, a NASA jelenlegi vezetője tavaly októberben megváltoztatta elődje döntését.

A tervek szerint az Atlantis űrhajósai több űrséta során egyebek között kicserélik a Hubble működéséhez nélkülözhetetlen giroszkópokat és akkumulátorokat, továbbá felszerelnek egy új kamerát és egy elektromágneses színképelemző spektrográfot.

Korábbi közlés szerint a javításokkal a 16 éve működő, öregedő űrteleszkóp működőképességét 2013-ig meg tudják hosszabbítani. A Hubble utódát, egy nagyobb teljesítményű űrteleszkópot a tervek szerint 2011-ben állítják Föld körüli pályára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik