Élet-Stílus

Földrengés-előrejelzés kígyókkal?

Földrengések a Föld különböző területein különböző gyakorisággal és erővel jelentkezhetnek. Ami mégis közös bennük, hogy képtelenség pontosan előre jelezni „érkezésüket”. Úgy tűnik, hogy kínai kutatóknak ez mégis sikerült.

Az elmúlt napok hazai, de leginkább távol-keleti eseményei rávilágítottak arra, mennyire hasznos lenne egy biztos földrengés-előrejelző műszer, amellyel emberéleteket lehetne megmenteni, és tetemes anyagi kárt elkerülni, vagy legalábbis csökkenteni.

A tudomány jelenlegi állása szerint legfeljebb csak nagyságrendileg adható meg, hogy egy adott területen, a geológiai viszonyok alapján milyen gyakorisággal és milyen erejű földrengések várhatók. Azok pontos kipattanási helyéről, erejéről sajnos csak utólag lehet pontos képet alkotni. Így nem csoda, hogy a kutatók körében újabb és újabb próbálkozások történnek földrengés-előrejelző műszerek kidolgozására.

Erre példa egy, a napokban közzétett kutatási eredmény is, amely kínai szeizmológusok nevéhez kötődik. Az új előrejelző technológia valójában egy „élő gép”, ugyanis kígyók megfigyelésén alapul.

A kínai Guangxi tartomány központjában, Nanningban működő szeizmológiai kutatóintézet munkatársai az új módszert a természet és a modern technológia ötvözésével fejlesztették ki. A kutatók folyamatos videokamerás megfigyelés alatt tartották a közeli kígyófarm lakóit.

„Jelenlegi tudásunk alapján az állatvilágban a kígyók reagálnak a legérzékenyebben a földrengésre. A kígyók már 120 kilométer távolságból is megérzik a rengést, akár már 3-4 nappal a rengéshullámok felszínre pattanása előtt” – nyilatkozta a nemzetközi hírügynökségeknek Jiang Weisong, a kutatóközpont igazgatója.

Az állatok a rengéshullámok kipattanása előtt annyira nyugtalanná válnak, hogy még hideg tél esetén is elhagyják fészküket, és menekülni próbálnak, akár egy falon keresztül is, persze ez utóbbi komoly sérülések árán sem igen sikerül.

A kelet-ázsiai ország délkeleti részén fekvő Nanning azon 12 kínai város egyike, ahol igen magas technológiai felszereltséggel működő földrengés-előrejelző kutatóközpont működik. A kutatóközpontban jelenleg 143 állattelep bevonásával folynak a vizsgálatok. A kutatók tervezik, hogy az ország többi területére is telepítenek ilyen új előrejelző „műszert”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik