Élet-Stílus

Milliárdokat várnak a szennyezési jog eladásából

A jelenlegi kvóta, illetve euró-árfolyamon a magyarországi szén-dioxid aukcióból körülbelül 2,5 milliárd forint bevételre számíthat a központi költségvetés. Az állam 3 éves szennyezési kvótájától válik meg decemberben.

A Pénzügyminisztérium (PM) a múlt héten jelentette be, hogy december 11-én a magyar állam 1,2 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő kibocsátási egységet kínál értékesítésre aukció keretében az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerében (ETS). Az ügyletet a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Zrt. bonyolítja le a cég által üzemeltetett, közép-kelet-európai szén-dioxid-tőzsdéjén, az euets.com-on.

Egy óra a licitre

Szabó Gergely, a Vertis elemzője elmondta: az aukcióra vonatkozó jogszabály szerint a bevétel a központi költségvetést illeti úgy, hogy annak nagy részét a kormánynak megújuló energiával, és energiahatékonysággal összefüggő, illetve más üvegházhatást csökkentő projektek támogatására kell fordítania. Az elemző beszámolt arról is, hogy az ETS lassan két éves működése során a magyar aukció lesz az eddigi legnagyobb kvóta-árverés, ráadásul az első interneten bonyolított ilyen ügylet.

A kvóta iránt érdeklődőknek az euets.com internetes oldalon egy órájuk lesz ajánlatot tenni, amelyek kiértékelésére a PM-nek ugyancsak egy óra áll rendelkezésére. Legkevesebb ezer darab kibocsátási egységet lehet vásárolni azzal a feltétellel, hogy az ár legfeljebb 90 eurócenttel lehet alacsonyabb az éppen aktuális jövő év decemberi határidős árfolyamnál. Szerdán délután 9 euró volt a szén-dioxid tonnájának árfolyama 2007 decemberi lejáratra, azaz ebben az esetben 8,10 euró lenne a minimum ajánlati ár.

A beérkezett ajánlatok közül a legmagasabb árúakat fogadja be a rendszer először, egészen 1,2 millió egységig. Az állam egységes árfolyamon értékesíti a kibocsátási egységeket úgy, hogy az összes sikeres ajánlattevő a legutolsóként elfogadott ajánlat árát kapja. Szabó Gergely arra számít, hogy elsősorban bankok és kvótahiányban szenvedő nyugat-európai erőművek érdeklődnek majd a magyar szennyezési jogok iránt. Az EU évente mintegy 800 ezer kibocsátási egység tartalékolását engedte meg Magyarországnak aukciós célokkal az ETS 2005-2007 között zajló kísérleti kereskedési fázásában. Ez azt jelenti, hogy az állam a három éves aukciós kvótájának felétől válik meg decemberben.

Kvótacsökkentést kért az unió

Az Európai Bizottság mintegy hét százalékos kvótacsökkentést kért tíz országtól, ezek: Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Szlovákia Franciaország és Svédország és Németország. Nemzetközi környezetvédelmi szervezetek – köztük a Greenpeace és a Természetvédelmi Világalap (WWF) – azonnali reagálása szerint ugyanakkor a javaslat nyomán a kibocsátási határok még mindig „díjazzák” a nagy szennyezőket. Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos úgy ítélte meg, hogy a döntéssel az EU megmutatta: továbbra is teljes mértékben elkötelezett a nemzetközi klímavédelmi célok elérésének érdekében (az EU-nak 2012-re az 1990-es szinthez képest összesen 8 százalékkal kellene csökkentenie széndioxid-kibocsátását).

A most vizsgált országok az uniós szennyezés több mint 40 százalékáért felelősek. A bizottság arra is figyelmeztetett, hogy több EU-tagállamból – köztük Magyarországról – az elosztási tervek még nem érkeztek meg Brüsszelbe, és ezen országok ellen szabálysértési eljárás indulhat a késlekedés miatt. Dimasz legkésőbb januárra értékelni szeretné valamennyi tagállam programját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik