Élet-Stílus

Nemzetközi fesztivál a Bárkában

Idén először kerül megrendezésre november 6-13-ig a Bárka Fesztivál, mely a hazai darabok, kiállítások és közönségtalálkozók mellett a legizgalmasabb nemzetközi színházi kísérleteket hivatott bemutatni a magyar közönségnek.

“A fesztivál gyökerei közel két évtizedre nyúlnak vissza, az első Gödöllői Stúdiószínházi Fesztivál idejére. A rendezvénysorozat 2001-től a Bárka védnöksége alatt Budapesten folytatódott, itt került megrendezésre évente a Magyar Stúdiószínházi Műhelyek Találkozója – mondta Bérczes László főszervező – Később felmerült az igény arra, hogy a fesztivál hiánypótlóként a külföld felé is nyisson, így idéntől a Stúdiószínházi találkozó Egerben kerül megrendezésre, a Bárkában pedig egy új, nemzetközi fesztiválsorozat indul, mely reményeink szerint évente jelentkezik”.

Lengyel Woyzeck és vajdasági Szonya

Az egy hét alatt négy nemzetközi és két hazai darab kerül bemutatásra. Bérczes László szerint az NKA-tól, és a szponzoroktól kapott támogatásokból több közepes külföldi előadás is eljuthatott volna a fesztiválra, de végül úgy döntöttek, inkább kevesebb, de az európai színjátszás élmezőnyébe tartozó darabot hívnak meg. Így lesz látható az Új Rigai Színház Szonya, és Jég című előadása, a Jel Színház Éden című darabja, és a lengyel Teatr Boguslawski Woyzeck-je.

Bérczes László szerint a válogatás esetlegesen történt, de fontos volt, hogy a négy darab különböző legyen, ugyanakkor vitathatatlanul magas színvonalat képviseljen. Nagy József Éden című rendezésének kiválasztásakor ugyanakkor a vajdasági Jel Színház fennállásának huszadik évfordulójára is szerették volna felhívni a figyelmet a szervezők. A négy külföldi darab mellett két hazait is láthat a közönség, az egyik a Bárka Színház Hamlet előadása, a másik pedig a Maladype Társulat Akropolisza.

Közönségtalálkozók és társművészetek

A fesztiváligazgató elmondta, hogy a közönség és az alkotók találkozását hívatottak elősegíteni az előadások utáni találkozók. A Szonya című előadás után a “Regényből színház” témaköre kerül kereszttűzbe. Különösen érdekesnek ígérkezik a Jég utáni beszélgetés, hiszen idén ősszel a Krétakör is színpadra vitte Szorokin darabját. Így a beszélgetésen Alvis Hermanisz mellett ott lesz a magyar változat rendezője, Mundruczó Kornél is, és kiderülhet, mennyire más szemszögből látja az egyik és a másik rendező ugyanazt a darabot. November 10-én a Woyzeck kerül középpontba. Maja Kleczewska, a lengyel változat rendezője, Fodor Tamás, a legendás hetvenes évekbeli előadás direktora és Schilling András a Krétakörtől “W-változatok” címmel beszélget majd a darab vonatkozásairól.

“A színház mellett természetesen a darabokhoz kapcsolódó társművészetek, valamint az alkotók nem színházi produkciói is helyet kapnak a fesztiválon” – mondta Bérczes László. A Fesztivál Spiró György megnyitójával és Alföldi Róbert, a Bárka igazgatójának zászlófelvonásával kezdődik. A Kávézóban kiállítás nyílik az Akropolisz rendezőjének, Wyspianski előadásainak plakátaiból, valamint levetítik a rendező két filmjét is, a Menyegzőt és a Novemberi éjt. Ugyancsak a Kávézó ad majd otthont Másik János koncertjének. A pénteki nap a Jel Színházé. Lesznek vetítések a Jel Színház előadásaiból, megnyílik Révész Róbert kiállítása Révész Róbert és Ágoston Béla koncertjével, hétkor Szabados György ad koncertet. Levetítik az Éden rendezőjének, Nagy Józsefnek Az utolsó tájkép című filmjét, utána pedig beszélgetésre kerül sor “A Tisza és más” címmel.

A lengyel Woyzeck elött kiállítás nyílik Woyzeckek címmel a Stúdió K. és a Krétakör Woyzeck-előadásaiból, valamint levetítik a Stúdió K. előadását. A Fesztivál a Bárka Hamletjével és Alföldi Róbert zászlólevonásával zárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik