Élet-Stílus

’56-os női sorsok a Parlamentben

Az 1956-os forradalom napjaiban és az azt követő megtorlás éveiben megélt női sorsokat mutatja be az 56 könnycsepp című kiállítás, amelyet Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitott meg a Parlamentben.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum által összeállított tárlat a forradalmat „más szemszögből, a nők oldaláról, a szív oldaláról mutatja be” – mondta Szili Katalin. A kiállítás még élő szereplőinek részvételével tartott megnyitón a házelnök tiszteletét fejezte ki az asszonyoknak, akik – mint mondta – „a forradalom alatt is tették a dolgukat”.

A házelnök megfogalmazása szerint az 1956-os forradalom idején egy nemzet hívta fel a figyelmet arra, hogy „le lehet számolni a kommunizmus nevű illúzióval”. Holló József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója elmondta: a tárlat 30 tablón 56 asszony sorsát, a forradalom alatti életét, és annak hatására kialakult ars poeticáját mutatja be. A társadalmi összkép megalkotása érdekében akkori fiatal, felnőtt, dolgozó és forradalmár nőt is felkerestek – tette hozzá. A főigazgató közölte: a bemutatott hölgyek mindegyikével hosszú interjút készítettek, amit értékes dokumentumként a múzeumban megőriznek.

A tablókon fényképek és idézetek láthatók, megtekinthető továbbá a kiállításon szereplő nők egykori és mai fotója. A tárlat november 7-éig látható a Parlament főemeleti, északi társalgójában, ezt követően vidéki körútra indítják, majd Brüsszelben is bemutatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik