Élet-Stílus

Osztják a kvótákat

Magyarország várhatóan novemberben küldi el az Európai Uniónak a szén-dioxid-kvóták mértékét 2008–2012 kötött meghatározó nemzeti kiosztási tervet (nkt) – mondta Feiler József, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) klímavédelmi és energiaosztályának vezetője.

A dokumentumról tartott tárcaegyeztetés ezen a héten fejeződik be, ezt követően arról egy hónapig társadalmi vitát kell lefolytatni. A társadalmi vita lezárulását követően elküldött nkt-ra Brüsszel három hónapon belül ad választ – mondta az osztályvezető. Az osztályvezető nem kívánta ismertetni az nkt-tervezet tartalmát. Annyit árult el, hogy a KVM a kvóták mértékének meghatározásakor követte az Európai Unió iránymutatását, továbbá figyelembe vette az elkövetkező évek gazdasági kilátásait.

Az EU emissziókereskedelmi rendszerébe (ETS) tartozó cégek kibocsátási kvótáiról június végéig kellett volna kiosztási tervet készítenie Magyarországnak, csakúgy mint az EU más tagállamainak. A késlekedés miatt az Európai Bizottság összesen 8 országot figyelmeztetésben részesített.

Az unió májusban azt kérte a tagországoktól, hogy a 2008–2012-es időszakban a kiosztás alapjául a 2005-ös év tényleges kibocsátásait vegyék alapul, ne a korábbi modellszámításokra hagyatkozzanak. Tavasszal derült ki ugyanis, hogy korábban tényleges kibocsátási adatok híján a jelenleg zajló kereskedéshez bőkezűen osztottak a kvótákból, márpedig csökkentési kényszer hiányában a rendszer nem működhet megfelelően.

Magyarország 16 százalékkal több kvótát osztott ki 2005-re, mint amennyit abban az évben a cégek kibocsátottak. A KVM-nek a nemzetgazdaság elkövetkező években várható növekedési ütemével azért kellett számolnia, mert a GDP változását nagyjából követi a kibocsátások alakulása a legtöbb érintett gazdasági ágazatban. A konvergenciaprogram közeljövőre előrevetített visszafogott növekedési üteme hasonló trendet valószínűsít a szén-dioxid-kibocsátásnál is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik