Élet-Stílus

Vitray maradhat a Nemzeti Sporttanács elnöke

A Parlament Sport- és Turisztikai Bizottsága keddi ülésén úgy döntött, támogatja, hogy ismét Vitray Tamás legyen a Nemzeti Sporttanács (NST) elnöke.

Az egyik fő napirendi pont az elnökjelölt meghallgatása volt. Vitray Tamás először értékelte a 2004 júliusában – az ő elnökletével – megalakult tanácsadó testület elmúlt kétéves tevékenységét, amelyet a félig tele félig üres pohár esetéhez hasonlított. Véleménye szerint az NST működését illetően túlteljesítette a minimális elvárást. Megalakulása óta 61 határozatot hozott, ezek közül 22 teljes egészében, 4 részben megvalósult, 7 határozat egy korábbit erősített meg, további 10 megvalósulása pedig folyamatban van. Kiemelte: a Nemzeti Sporttanács politikailag végig kiegyensúlyozott testületként működött.

A bizottság elfogadta a beszámolót, majd egyhangú szavazással úgy döntött: azt javasolja a miniszterelnöknek, hogy ismét Vitray Tamást nevezze ki a Nemzeti Sporttanács elnökének.

A bizottság ülésén elhangzott, hogy a Magyar Köztársaság 2005. évi központi költségvetésének funkcionális mérlege szerint a sport- és szabadidős tevékenységekre és szolgáltatásokra fordított összes kiadás 23,1464 milliárd forint volt, ebből a támogatások összege 20,8365 milliárd forintot tett ki. A költségvetésből finanszírozták a Nemzet Sportolója-, valamint az Olimpiai járadékot is. A Héraklész Utánpótlás-nevelési Programból 2005-ben 20 sportág versenyzői részesültek. A Sport XXI Utánpótlás-fejlesztési Programba pedig tavaly három sportág – a vívás, az ökölvívás és a sakk – versenyzői kapcsolódhattak be. Az állami költségvetésből fordítottak még pénzt a doppingellenes küzdelemre, valamint a Forma–1-es Magyar Nagydíj megrendezésének támogatására is.

A sport 2005-ben kétszer jutott pluszforráshoz a költségvetés általános tartalékából. Előbb a tavalyi év elején 1,2 milliárd, majd később a Három Lépés Programra további 3 milliárd forintot kapott a büdzséből. Utóbbi keretében 400 millió forint jutott a Héraklész Csillagprogramra, amely a 18–23 éves sportolók menedzselését hivatott állami szinten segíteni.

A bizottsági ülésén meghallgatták az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését a Nemzeti Sporthivatal (NSH) 2005. évi működéséről. Az ÁSZ megállapította, hogy a beszámoló megbízható és valós képet mutatott az NSH működéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik