Élet-Stílus

Agyafúrt találmányok a Géniusz kiállításon

Hagyományosan jól szerepelnek a magyar feltalálók nemzetközi szinten, ám most hazai terepen is alkalmuk volt bizonyítani. A Géniusz találmányi vásáron ugyanis kiérdemelhették a közönség elismerését többek között a gömbsakk, a kétéltű bicikli, a teniszlabdás masszírozó és a térbeli vetítő berendezés feltalálói. Nézze meg videónkat a kiállításról!

Szeptember 9-12 között rendezték meg Budapesten a Géniusz Nemzetközi Találmányi Vásárt, a 110. Budapesti Nemzetközi Vásár részeként. A rendezvény programja sokat ígért, hiszen 20 országból vonultatott fel mintegy 300 találmányt és innovációt.

A rendezvény otthonául szolgáló két csarnokban azonban nem tolongtak a látogatók, mérsékelt érdeklődés övezte a kiállítást, annak ellenére, hogy a figyelmes szemlélő igen érdekes szabadalmakkal, újításokkal találkozhatott.

Jellemző, hogy tolongás a BNV területén ugyanebben az időben megrendezett INFOmarket-INFOtrend kiállítás egyik pavilonjánál volt, ahol is egy ismert aukciós szájt topless, csupán testfestést viselő hostess-hölgyei vonzottak némi tömeget. Pedig a 16-os és 17-es csarnokban nem csupán a 148 találmánnyal jelen lévő Magyarország képviseltette magát, hanem például Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Románia és Lengyelország is. Azonban nem csak a környező országokból érkeztek innovációk: a kiállítás talán legizgalmasabb résztvevője a 44 találmánnyal jelenlévő Irán és a 11 szabadalommal megjelenő Tajvan volt, de megjelent a Kongói Demokratikus Köztársaság és Niger is két, illetve öt invencióval.

Amit nem értettünk

Nyilvánvalóan, a felkészültség hiánya és az idő szűke miatt képtelenek voltunk felfogni, mire is jó Csányi László találmánya, a vertikális impulzus szélesség modulátor/demodulátor rezonáns dekóderrel kombinálva. Enyhe fejfájást okozott Kalocsai István, „testüregek csavarmenetes pásztázása” névre keresztelt kétségkívül nagyon látványos szabadalma is, csakúgy, mint dr. Egely György és Dús Magdolna vitalitásmérője.

A magyar találmányok közül rengeteg olyan eszköz volt fellelhető, amelyek elsősorban a praktikumra helyezte a hangsúlyt. Ilyenek voltak Vencli Gyula szüretelő ollója, amely a klasszikus ollót felváltandó, könnyed és sérülésmentes munkát ígér, vagy Blahó Miklós alvásriasztó kormány körhuzata, amely nomen est omen, a kormánynál ragadja meg a problémát. A praktikumot tűzte zászlójára, nyilvánvalóan sok bosszankodás után Gere Ferenc is, aki olyan szerkezetet mutatott be, amely a zászlók felcsavarodását képes meggátolni. A gyerekesek pedig biztosan örömmel veszik Bokor István angolul csak „Superb Child Shoes” névre keresztelt, a lábcsontozat egészséges fejlődését biztosító gyermekcipőjét. A gyógyászat területéről érkezett az igazi magyar virtussal előállított praktikum, Farkas Lajos találmánya, a teniszlabdás kézi masszírozó, illetve, ennek falra szerelhető háti masszírozásra alkalmas változata. A feltaláló itt azonban nem állt meg: a pavilonjában látható volt legújabb ötlete, amely követi a teniszlabdás masszírozás alapgondolatát: a komplett masszírozó szék, amely gyakorlatilag teniszlabdákkal volt kirakva. Egyébként hozzá kell tenni, hogy a hát- és kézmasszírozó valóban kellemes érzést nyújt.

Néhány találmánynál többet időztünk – ezek egy részét, mint Boholy János gömbsakkját, Gál Gyula kétéltű kerékpárját, Kupper Róbert vetítő berendezését térben lebegő kép előállítására, valamint Tóth Péter merülő hengeres vízpumpáját videóval megörökítettük, másoknál pedig egyszerűen álltunk és próbáltuk megérteni, mik is azok valójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik