Élet-Stílus

Serdüléskori empátiahiány

Brit agykutatók szerint a tinédzserek azért önzőbbek mint a felnőttek, mert döntéseik meghozatalakor más agyterületeket használnak, nem fejlődött még ki „empátiaközpontjuk". Jogászok ezzel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet, hogy ezt figyelembe kell venni a fiatalkorú bűnözők elleni eljárások során is.

A kutatók szerint tizenéves korban jelentős fejlődésen esik át az agy, ekkor alakul ki a gondolkodásmód, és éppen a döntéshozatallal és mások érzéseinek felismerésével foglalkozó területeken nő jelentősen az idegsejtek közötti kapcsolatok száma.

Sarah-Jayne Blakemore neurológus (University College London) tomográffal 19 serdülő (11–17 éves) és 11 felnőtt (21–37 éves) személy agyterületeinek aktivitását figyelte meg, miközben döntési helyzetekről kérdezte őket. A kutatási eredményeket a Brit Tudományfejlesztési Társaság Norwich-ban rendezett fesztiválján ismertették.

Blakemore és munkatársai úgy találták, hogy a tizenévesek agyuk hátsó részét, az úgy nevezett „superior temporal sulcus”-t használták. Ezzel szemben a felnőtteknél a döntések az elülső agyterületen (prefrontal cortex) születnek. A hátsó agyterület csak nagyon egyszerű viselkedési reakciók feldolgozására képes, az első terület viszont arra is tud figyelni, hogy a döntések milyen hatással lesznek másokra.

Úgy is mondhatni, hogy a tinédzserek kevésbé fogják fel cselekedeteik következményeit, más szóval empátiaközpontjuk „agyátépítés miatt zárva van”. Evolúciós magyarázat szerint serdülőkorban még teljes a szülőktől kapott ellátás, elég az utódnevelési korszaktól kezdve tekintettel lenni másokra. Blakemore egy másik kísérletben 112 (8 és 37 év közötti) személyt kérdezett: a másokban keltett pozitív vagy negatív hatást kellett megsaccolniuk (például „mit érezne a barátod, ha nem hívnád meg a partira?”). Érdekes módon koruk előrehaladtával a megkérdezettek egyre gyorsabban válaszoltak.

Sam Lewis (Leeds Egyetem) fiatalkorú bűnözőkkel foglalkozó jogszakértő úgy látja, hogy Nagy Britanniában érezhető bizonyos eltolódás a gondoskodó szemlélettől a fiatalkorúak felelősségre vonásának és büntetésének irányába. Félő, hogy Blakemore és mások ezzel kapcsolatos aggályait félresöprik a politikusok – írta a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik