Élet-Stílus

Vuelta: mindenki tiszta

Mind a 189 nevezett – köztük Bodrogi László – részt vehet a szombaton kezdődő és szeptember 17-ig tartó Vuelta a Espana profi kerékpáros körversenyen, miután átmentek a kötelező egészségügyi vizsgálaton.

Minden nagy próba előtt az összes szereplőtől vért vesznek, és ha magas a hematokritszint (a vörösvértestek aránya), akkor az illetőt nem engedik rajthoz állni. „Nagyszerű, hogy semmi sem árnyékolja be a rajtot” – mondta Victor Cordero versenyigazgató. Jaime Lissavetzky sportügyekért felelős államtitkár hozzátette: a mostani vizsgálat is egyértelmű teszi, hogy az idei Vuelta „tiszta”.

A megkönnyebbülés azért is különösen nagy, mert Spanyolországban május óta a sportot – főleg a profi kerékpárt – doppingügyek árnyékolják be. Az idei Tour de France-on nem is szerepelhettek a botrány érintettjei, például az esélyesek között számon tartott német Jan Ullrich, az olasz Ivan Basso vagy a spanyol Francisco Mancebo. A tavalyi Vueltáról kizárták az eredetileg győztes Roberto Heras-t eritropoetin (EPO) miatt, míg a viadal előtt vizsgálatnál Oscar Lagunának magas volt a hematokritszintje, így ő nem indulhatott.

Feljelentették Ullrichot

Büntetőfeljelentést tett egy német professzor a doppingolással gyanúsított Jan Ullrich profi kerékpáros ellen. „Ullrich valótlanul állította vallomásában, hogy semmi köze a spanyolországi botrányhoz. Időközben ugyanis az ismert orvosi feljegyzések mellett az is kitudódott, hogy a vétkesek egy Zürichben is működő kínai bankon keresztül fizettek a tiltott szerekért” – mondta dr. Werner Franke, a heidelbergi egyetem biológusa, hozzátéve: tudomása szerint a kerekes évi 35 ezer eurót (9,5 millió forint) költött doppingra.

Az 1997-es Tour de France bajnoka ellen választott hazájában, Svájcban doppingeljárás indult. Ha az ország szövetségének fegyelmi bizottsága bűnösnek találja, visszaesőként örökös eltiltás vár rá, mivel kilenc éve már lebukott amfetaminnal.

A 32 esztendős, svájci licenccel versenyző klasszist egy nappal az idei Tour előtt léptették vissza a viadaltól, miután bebizonyosodott érintettsége a madridi ügyben. A szálakat dr. Eufemiano Fuentes mozgatta, ő tartotta a kapcsolatot a kerekesekkel, és a vád szerint ellátta őket tiltott teljesítményfokozókkal. Később az ártatlanságát hangoztató Ullrichhal szerződést bontott csapata, a T-Mobile.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik