Élet-Stílus

Visszatérhetnek a mamutok

A szakértők szerint elképzelhető, hogy újra mamutok taposhatják Alaszka hóborította, fagyos tájait, miután egy új módszerrel a jégbefagyott maradványokban talált spermából a biológusok feltámaszthatják a kihalt óriásokat.

A mintegy 4-5 millió éve megjelent, majd az utolsó jégkorszak végén kihalt gyapjas mamutok megmentésén dolgoznak a biológusok. A nagyszabású terv alapgondolata onnan indult ki, hogy számos olyan példányt találtak, amelyet szinte teljesen konzervált az örök jég és hó birodalma.

A zord körülmények között elpusztult példányokat most arra használnák, hogy újrateremtsék ezt a már régen kihalt állatfajt.

Gyapjas mamutok


A mamutok (Mam-muthus) az elefánt-félék családjának egy mára kihalt csoportját alkotják.

Az első egyedeik mintegy 4-5 millió évvel ezelőtt jelentek meg.. Bizonyos fajok bizonyítottan a kő-korszak emberének kortársai voltak.

Változatos éghajlati övekhez is alkalmaz-kodtak a hideg tund-ráktól az enyhébb sztyeppékig, prérikig. Eurázsiában és Észak-Amerikában.

Legközelebbi élő rokonai a ma élő elefántok, pontosab-ban az indiai elefánt.
(forrás:wikipedia)

A gyapjas mamut, – a valaha élt legnagyobb elefánttal rokon faj – több ezer éve megfagyott spermáját használnák a hihetetlen vállalkozás kivitelezéséhez.

Az ötlet végtelenül egyszerű, – de természetesen a kivitelezés ebben az esetben igen bonyolult – a preparált spermát megpróbálnák nőstény elefántokba juttatni, így a késői leszármazottat használnák az ősi faj feltámasztására. Az így termékenyült elefántok elképzelhető, hogy legalább felerészben a legközelebbi rokonukhoz hasonló egyedeket szülnének.

A terv egyébként azon kísérletek elvégzése után vált elképzelhetővé, amelyek segítségével a kutatók igazolták, hogy a spermiumok fagyasztott állapotban képesek évekig megőrizni termékenyítő képességüket, s bár korábban soha sem próbálkozott senki több ezer éves lefagyasztásukkal, a jégkorszakban megfagyott mamutok most jó kísérleti alanynak bizonyulhatnak.

A biólógusok és genetikusok nagy reményeket fűznek a klónozás és a géntechnólógia eredményeihez is, hiszen ezek a módszerek is újabb esélyt adhatnak egy valaha létezett állatfaj feltámadásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik