Élet-Stílus

Gyurcsány korsóban vehette át földjét

Szimbolikus nagyságú verespataki telket ajándékozott Gyurcsány Ferencnek a Greenpeace: a földdarab ott van, ahova egy kanadai cég ciántechnológiájú aranybányát és ehhez kapcsolódó zagytározót tervez építeni. Gyurcsány a jövő hétfőn kormányfőként és nem földtulajdonosként reagál majd.

„Az adományozás gyakorlatilag szimbolikus jelentőségű, de fel szeretnénk hívni a miniszterelnök és a kormány figyelmét arra, hogy Magyarországnak kulcsszerepe van abben a döntésben, hogy megépül-e az aranybánya Verespatakon, vagy nem – mondta Mózes Szabina, a Greenpeace Magyarország Egyesület sajtószóvivője.

A környezetvédők egy négyzetméteres földterületet ajándékoztak Gyurcsány Ferencnek. Az erről szóló oklevelet, valamint egy a helyszínről származó termőfölddel teli korondi cserépedényt a Miniszterelnöki Hivatal titkárságvezetője vette át. A hivatal épülete előtt egy magyar betyár dobolta ki az ajándékozás tényét.


Ökológiai katasztrófa fenyegethet?


A zöld szervezet a földajándékozás mellett felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy minden politikai és jogi eszközzel járjon közbe az európai és román jogszabályokat is súlyosan sértő engedélyezési folyamat felfüggesztéséért.

A szóvivő hangsúlyozta: a tervezett verespataki zagytározó tízszer nagyobb lenne, mint a 2000. évi ciánkatasztrófáért felelős nagybányai, ezért egy esetleges gátszakadás vagy átszivárgás óriási ökológiai katasztrófával fenyegetheti több százezer magyar ivóvizét, a Maros és Tisza mentét, és a Körös-Maros Nemzeti Parkot.


Gyurcsány inkább kormányfő


Batiz András kormányszóvivő közölte: Gyurcsány Ferenc jelenleg Helsinkiben tartózkodik, ezért hétfőn fog reagálni a Grreenpeace megkeresésére. Ám Verespatak ügyében Gyurcsány kormányfőként és nem földtulajdonosként fog szót emelni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik