Élet-Stílus

Víz alatt pusztít a szén-dioxid

A jelentős üvegházhatást okozó szén-dioxid jelentősen növeli a világ óceánjainak savasságát, ami létében fenyegeti a tengeri tápláléklánc alapjának számító korallzátonyokat – írja a SanFrancisco Chronicle Science.

Az ipari kibocsátásból származó több milliárd tonna szén az elmúlt 650 ezer év legnagyobb kémiai változását idézi elő az óceánokban – mondta Richard Feely oceanográfus. Joan Kleypas ökológus és geológus szerint a globális felmelegedésről szóló viták mellett is egy valami biztos: ha szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe, azzal szenet juttatunk a tengerekbe, ami pedig savasabbá teszi a vizet.

A tudósok észrevették, hogy a szén megváltoztatja az óceánok vegyi természetét, és a savasabb víz gyengíti, pusztítja a korallzátonyokat alkotó apró élőlényeknek a mészvázát. A korallok számos hal, tengeri élőlény táplálékai, a korallzátonyok pedig létfontosságú élő és szaporodóhelyek számukra. Sarkköri jégminták alapján kimutatták, hogy az elmúlt 200 évben az ipari tevékenység hatására drasztikusan megnőtt az óceánok széntartalma, felgyorsult savasodásuk. 1800 és 1994 között a tengerek és óceánok mintegy 118 milliárd tonna szenet nyeltek el, ez a mennyiség évente két milliárd tonnával mára 142-re nőtt.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik