Élet-Stílus

Kevesebb termés a globális felmelegedés miatt

admin
admin

2006. 07. 03. 15:24

Egy most zárult kutatás szerint a nagyüzemi növénytermesztés hozamai a klímaváltozás hatására csökkenhetnek, ami komoly élelmezésügyi problémákat okozhat a világon.

Annak ellenére, hogy a növénytermesztésben a nagyhozamú fajták terjedtek el az utóbbi években, könnyen lehet, hogy a termésbecsléseket másképp kell majd megállapítani a közeli jövőben. A most vizsgált tényező nem más, mint a globális klímaváltozás, amely negatívan befolyásolhatja a nagyüzemi növénytermesztés eredményeit.

Az eddigi vizsgálatok abból indultak ki, hogy a növekvő szén-dioxid-szint segíti a növények fejlődését, és így a növények számára talán még hasznos is az üvegházhatást okozó gázok mennyiségének növekedése.

Ezzel szemben a magasabb hőmérséklet és a felgyorsult párolgás okozta talajnedvesség-csökkenés mindenképpen hátrányos a növények fejlődésére. Azt hozzá kell tenni, hogy kisebb-nagyobb éghajlatváltozásra az ismert történelmünk alatt többször volt példa. A történészek bebizonyították, hogy a rómaiak szőlőt termesztettek a mostani Anglia területén, ami azt bizonyítja, hogy kétezer éve ott a klíma lényegesen kedvezőbb volt ehhez.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó nemzetközi csoportja viszont úgy gondolja, hogy a két tényező kiegyenlíti egymást, és nem okoz a mezőgazdaságnak veszteségeket.

Egy a Science magazin hasábjain megjelent, az Illinoisi Egyetemen készített tanulmányban Stephen Long és munkatársai ezt a két tényezőt vizsgálták termesztési kísérleteken keresztül, és arra jutottak, hogy a két hatás mégsem egyenlíti ki egymást. Az eredmények szerint a szén-dioxid-szint megnövekedésének pozitív hatásai egyáltalán nem egyenlítik ki a károsakat.

A kutatók eredményeiket azzal indokolják, hogy a korábbi egyetemi kísérletek mindegyikét üvegházi körülmények között hajtották végre, míg a mostaniakat szabadföldi kultúrák termesztésében végzett felmérésekre alapozták. Az üvegházi vizsgálatok mindegyike a korábbi elméletet támasztotta alá.

A tanulmány megjelenésével egyidejűleg több szakértő is megerősítette saját – legtöbbször más eredményt mutató – véleményét. A vitázó kutatók mindegyike egyetért azonban abban, hogy további kutatásokat kell folytatni az éghajlatváltozás és üvegházi gázok hatásainak összefüggésének tekintetében, hiszen a világ élelmiszer-termelésének jövője függ az eredményektől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.