Élet-Stílus

Hetven éve született Hofi Géza

admin
admin

2006. 07. 02. 07:00

A magyar kabaré kiemelkedő népszerűségű és tehetségű mestere Hoffmann Géza néven született 1936. július 2-án, Budapesten.

Az érettségi vizsga megszerzését követően sikertelenül jelentkezett a színművészeti főiskolára, a színész szakmától azonban a sikertelen felvételi sem vette el a kedvét. Porcelángyári munkásként iratkozott be Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, ahol olyan társakkal tanulta a szakmát, mint Sztankay István és Sas József. Emellett játszott a kőbányai téglagyár színjátszó csoportjában is.

Ötévnyi gyári munka után kapta első szerződését, Szendrő Józseftől, a Debreceni Csokonai Színház akkori igazgatójától. A színházi szerepek azonban nem elégítették ki, az előadások után parodizálta a színpadon felvonultatott karaktereket.

E paródiák sikerén felbuzdulva 1963-ban visszaköltözött a fővárosba, s ekkortól már Hofi Géza néven vállalt fellépéseket szerte az országban, egyre nagyobb sikerrel. A kiugró sikert a Magyar Rádió 1968-as szilveszteri műsora hozta meg számára, amelyben a táncdalfesztivált parodizálta.

1969-ben a Komlós János vezette Mikroszkóp Színpad társulatához szerződött, amelynek tizenhárom éven át, 1982-ig volt tagja. A Mikroszkóptól 1983-ban szerződött át a Madách Kamaraszínházba. Hofélia című önálló estjét ötszázszor játszotta óriási sikerrel, ám az 1987-től futó Élelem bére című darabja még ennél is több előadást ért meg.

Sikere a rendszerváltást követően is töretlen maradt, műsorainak hangvétele és stílusa, egyéni humora nem változott. Pályatársai szerint egyetlen szakmai besorolás sem érvényes munkásságára, intézménnyé vált, foglalkozása egyszerűen: Hofi.

Számos aranylemeze jelent meg, a Rádiókabaré szilvesztereinek állandó résztvevője volt. Kiemelkedő sikerének titka a közönséggel való szoros kapcsolat és a közélet eseményeinek kíméletlen kifigurázása volt. Poénjai minden generáció számára szállóigévé váltak. Hatvanadik születésnapja alkalmából, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki, 1998-ban Kossuth-díjat kapott.

2002-ben Pro Cultura Urbis díjat vehetett át, amelyet több évtizeden átívelő töretlen művészi pályájáért, jellegzetes figurái megteremtéséért, különleges egyénisége és a sajátosan magyar humor sikeres ötvözéséért ítéltek neki.

Egészségi állapota a kilencvenes évek második felétől fokozatosan romlott, átesett egy szívinfarktuson, valamint egy szemműtéten, ám amint egészsége engedte, színpadra lépett. 2002. februárjában még visszatért a világot jelentő deszkákra, s még két hónapot játszott április 10-én bekövetkezett haláláig. Hofi Gézát a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Emlékét egy, a Nagymező utcában állított szobor is őrzi.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.