Élet-Stílus

Csúcsrangadók az elődöntőkért

Két, egyenként akár döntőnek is beillő csúcsrangadóval folytatódik ma a világbajnokság; a brazil Scolari vezette Portugália a svéd Eriksson dirigálta Angliával mérkőzik, míg a másik presztízscsatában Ronaldoék mennek élre Zidene-ék ellen.

Anglia-Portugália – 17.00 Gelsenkirchen


Csúcsrangadók az elődöntőkért 1

AZ elsõszámú stratéga – Scolari (AP)

A játékosok és az edzők frontján is érdekes csatát ígér a szombati program első mérkőzése, az Anglia-Portugália negyeddöntő.
A szigetországi csapat számára esély kínálkozik arra, hogy 1990 óta először ismét bejusson az elődöntőbe és a futballistákat bizonyára a visszavágás vágya is hajtja, ugyanis a 2004-es Európa-bajnokságon szintén a legjobb nyolc között találkozott a két együttes, s akkor drámai csatában a portugálok nyertek 11-esekkel.

Külön érdekessége a találkozónak, hogy az angol válogatott szövetségi kapitányaként az utolsó lehetősége kínálkozik a vb után távozó Sven-Göran Erikssonnak arra, hogy legyőzze kollégáját, Luiz Felipe Scolarit, akinek csapata két nagy tornán is a negyeddöntőben állította meg a szigetországiakat. Az előző, 2002-es vb-n a brazil szakember még hazája csapatának kispadján ült, s a végső győzelemhez vezető úton a háromoroszlánosokat is “elintézte”, akkor is a negyeddöntő volt a végállomás David Beckhamék számára. A két évvel ezelőtti kontinensviadalon Scolari már a portugál csapatot irányította.


Csúcsrangadók az elődöntőkért 2

Vajon sikerül-e a végre a revans? Eriksson (Reuters)

Anglia ismét számíthat a sérüléséből felépült Gary Neville játékára, a másik oldalon viszont nem lehet ott a pályán a hollandok elleni nyolcaddöntőben piros lapot kapott Deco és Costinha. Még kérdéses, hogy a Manchester egyi portugál ásza, Cristiano Ronaldo felépült-e sérüléséből és pályáraléphet-e.

Eriksson előzetes nyilatkozataiból kiderül, hogy ő és csapata is eltökélt a továbbjutás kiharcolását illetően. “Mielőtt távozom, többet akarok, mint egy újabb negyeddöntőt. Úgy érzem, még maradunk Németországban” – mondta. A csapatkapitány Beckham még határozottabban fogalmazott: “Mindennél fontosabb számunkra, hogy elérjük az elődöntőt. Meg fogunk szakadni a célunkért, hiszen sokunk számára ez az utolsó esély.”

A másik oldalt Luis Figo vezeti majd, aki elárulta: alaposan felkészültek riválisukból, s bár tudják, hogy nehéz találkozó vár rájuk, úgy érzik: megvan a tehetségük és a mentális erejük ahhoz, hogy legyőzzék az angolokat. “Természetesen tiszteljük az ellenfelet. Csapatként és játékosonként is nagyon ismerjük őket, reméljük, hogy nem okoznak majd nagy meglepetést” – jelentette ki.

Brazília Franciaország – 21.00 Frankfurt

Bár az érintettek ezt tagadják, a nemzetközi sajtó egyértelműen az 1998-as világbajnoki finálé visszavágójaként kezeli a Brazília-Franciaország negyeddöntőt. Akkor Párizsban a hazaiak meglepetésre simán, 3-0-ra verték a döntőben a dél-amerikaiakat, vezérük a két gólt szerző Zinedine Zidane volt. Ezúttal is a mostani torna után visszavonuló irányító lehet a meccs egyik kulcsfigurája, a gyenge kezdést követően a spanyolok elleni nyolcaddöntőben
Csúcsrangadók az elődöntőkért 3

Mosolygósan száll harcba Zidane – marad-e vidám? (AFP)

már régi önmagát idézte és ő állította be a 3-1-es végeredményt.

A másik főszereplő a nyolc éve rejtélyes betegsége miatt a döntőben csak lézengő Ronaldo lehet, aki azóta 15 találatával megelőzte a német Gerd Müllert a vb-k örökranglistáján. A Real Madrid csatára Németországban eddig háromszor volt eredményes, úgy tűnik, ismét magára talált. Raymond Domenech francia szövetségi kapitány számára némi aggodalomra adhat okot, hogy Zidane a csütörtöki edzést kihagyta kisebb sérülés miatt. A másik oldalon Kaká, Emerson és Robinho sem teljesen egészséges.

“Ez nem az 1998-as döntő visszavágója lesz, hiszen egészen mások a körülmények. Egy másfajta, sorsdöntő mérkőzést fogunk játszani Franciaország ellen, ahogy azt tettük például Ghánával szemben” – nyilatkozott Carlos Alberto Parreira, a brazilok szakvezetője.
“Nem lenne jó, ha az 1998-as döntő járna a fejünkben, azon már túl vagyunk. Akkor megérdemelten nyert Franciaország, 2002-ben pedig Brazília, most egészen más a tét.” – fogalmazott francia kollégája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik