Élet-Stílus

Az Anyám orráé a fődíj Pécsett

admin
admin

2006. 06. 17. 19:16

A budapesti Pintér Béla és Társulata Anyám orra című darabja lett a VI. Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadása. A szombaton véget ért tíznapos fesztivál rendezvényeire mintegy negyvenezren voltak kíváncsiak.

A zsűrik a négy legeredményesebb előadásban közreműködőknek a tizenhat díjból tizenkettőt ítéltek oda, a többivel három alkotást tüntettek ki. A kaposvári Csiky Gergely Színház Michael Frayn: Veszett fejsze című előadása a legjobb rendező (Mohácsi János), férfi epizódszereplő (Gyuricza István) díját és a fordító-dramaturg munkáért a különdíjat (Mohácsi István) is kiérdemelte.

A budapesti Új Színház Line Knutzon: Közeleg az idő című darabja a legjobb női főszereplő (Györgyi Anna), a férfi alakítás (Rudolf Péter) és a közönség zsűri díját kapta.

A bíráló bizottságok szerint a Kolozsvári Állami Magyar Színház Büchner: Woyzeck című előadásában játszott a legjobb férfi főszereplő (Bogdán Zsolt), a legjobb harminc év alatti színésznő (Kézdi Imola) és ez volt a POSZT-on részt vett legjobb társulat.

A budapesti Katona József Színház Shakespeare: Troilus és Cressida című darabja érdemelte ki a legjobb díszlet, jelmez és harminc év alatti színész (Hajduk János) díját.

A budapesti Örkény Színház Roland Schimmelpfennig: Nő a múltból című előadása a legjobb női epizódszereplő (Für Anikó) és női alakítás (Kerekes Éva) elismeréseket kapta, a szintén fővárosi Krétakör Színház és a Thália Színház közös, Ibsen: Peer Gynt című darabjában nyújtották a legjobb alakítást (Rába Roland).

A magyar színházi világ legnagyobb rendezvényének tartott POSZT tizennégy versenyelőadását korábban Márton András színművész választotta ki a magyar nyelvterületen általa szemlézett száznegyven darab közül. A szervezők tájékoztatása szerint a tíznapos fesztivál rendezvényeire mintegy negyvenezren voltak kíváncsiak. Bár a versenyelőadásokra mind a nyolcezer-hatszáz jegy elkelt, a másfélszáz off-programra a tavalyinál kevesebben voltak kíváncsiak. Ez szakemberek véleménye alapján a pénzhiánynak és a POSZT idején kezdődött labdarúgó világbajnokságot kísérő óriási érdeklődésnek tudható be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.