Élet-Stílus

Kína betiltotta a fájlcserélő hálózatokat

Július elsejétől a kínai internetezőknek komoly büntetésekkel kell számolniuk, amennyiben egy mű tulajdonosának az írásos engedélye nélkül teszik közzé az alkotást a világhálón. Ez Kína válasza a fájlcserélő rendszerek és a szerzői jogsértések jelentette problémára.

“Az új kínai szerzői jogi törvény egyedül az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) által tömörített hat nagy filmstúdiónak köszönhető, ugyanis ők gyakoroltak nyomást a Bush-kormányra azért, hogy lépjen fel végre a kínai másolók ellen” – kommentálta a törvény megszületését a P2PNet nevű oldal. Tény, az elmúlt években minden nyugati politikus aki megfordult Pekingben, nyomást gyakorolt a helyi vezetőkre, hogy lépjenek fel végre a növekvő hamisítások ellen. Legutóbb például éppen Angela Merkel német kancellár cselekedett így.

Július elseje után Kínában tilos a szerzők vagy a kiadók írásos engedélye nélkül bármilyen fotó, szöveges dokumentum, videó vagy zenei anyag interneten való megjelentetése és terjesztése. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy Kínában ezentúl az összes fájlcserélő hálózat illegálisan fog működni.

Az új szerzői jogi törvény szerint – amely Hongkongban is hatályos – ezenkívül tilos bármilyen a másolásvédelmek kijátszására képes szoftver vagy hardver létrehozása, kifejlesztése, terjesztése, árusítása és az ilyen eszközökre való figyelemfelhívás. Aki ezeket a jogszabályokat nem tartja be, annak elkobozhatják a számítógépét, a szórakoztatóelektronikai eszközeit (pl. DVD-íróját) és akár 100 000 jüanos (kb. 9700 eurós) pénzbüntetésre is számíthat.

A törvény megszületése azért nem meglepő, mert május 10-én Vlagyimir Putyin orosz elnök, majd Gao Hu kínai gazdasági miniszter szólalt fel az ügyben, és mindketten az illegális másolatok visszaszorítása mellett szálltak harcba. Kína és Oroszország egyébként köztudottan a másolók fellegvárainak számítanak és az illegálisan másolt szoftverek, filmek, játékok és zenei albumok aránya a legfrissebb jelentések szerint ezekben az országokban eléri a 85-90 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik