Élet-Stílus

Magyar lány a világ legjobb sajtófotósai között

Berekai Judit, egy fiatal magyar fényképész World Press Photo díjat vehet át április 23-án. A sajtófotózás világszintű elismerését Amszterdamban adják át.

Berekai Judit, bár csupán két éve hivatásos fotográfus, idén csatlakozhatott a világ legjobb fényképészeinek tiszteletbeli társaságához. A fiatal magyar fotóművész nyerte el sportesemények kategóriában a harmadik díjat a 2006-os World Press Photo versenyen. Judit a tradicionális hindu harcművészetet, az úgynevezett „nada kusti”-t gyakorló birkózókról készített képeit mutatta be, melyeknek társalkotója a lengyel nemzetiségű Tomasz Gudzowaty.

„Elvarázsolt a Távol-Kelet világa, kivételes csodájával és életfilozófiájával megigézett és szinte a részemmé vált”- mondta Berekai Judit. A művész fontosnak tartja megemlíteni, hogy a magazin címlapokon szereplő hírességek fotózása nem érdekli őt. Olyan képeket készít, melyek megörökítik az elillanó pillanatokat, megmutatnak valamit, ami egy másodperc alatt tovaszáll.

„Csodálatos olyan dolgot alkotni, mely fennmarad akkor is, amikor mi már nem leszünk” –hangsúlyozza Berekai Judit. Judit és fényképész partnere, Tomasz Gudzowaty a Karnataka államban található Mysore városába és környékére látogatott decemberben azért, hogy lefényképezzék a letűnőfélben lévő hindu birkózó harcművészetet. Az itt található birkózó klubokban, úgynevezett „garadikban” a birkózók a csupasz földön eddzenek, és testükre homokot szórnak. Nincsen hagyományos birkózószőnyeg, a felszerelés kövekből, fasúlyokból és különböző méretű botokból áll. Az utolsó három évszázad óta a „nada kusti” mérkőzések patrónusai Mysore város királyai voltak. Manapság a birkózók sorsa a közönségtől és a helyi hatóságoktól függ, akik meglehetősen közömbösek e harcművészet tradíciójának éltetésében.

A WPP idén 49. alkalommal megrendezett versenyén 122 országból majdnem 4500 szakavatott újságíró vett részt, akik összesen 83 ezer képet mutattak be.

Berekai Judit, a 28 éves WPP díjat nyert fényképész Szekszárdon született. Miután a Budapesti Idegenforgalmi Főiskolán megszerezte diplomáját, marketinget tanult. Sikeresen hangolta össze két nagy szenvedélyét, az utazást és a fényképészetet: Peruba és Mongóliába utazott, hogy felfedezze a legjobb témákat.

„Átlagos életet éltem, de amikor beléptem a művészet világába minden a feje tetejére állt” – emlékszik vissza – „Érdekes helyeket látogatok meg, különleges emberekkel találkozom”.
A World Press Photo verseny nagy sikere után érkezett el az idő a következő díjra, Berekai Judit tehetségét az NPPA, az Amerikai Sajtófotó Szövetség is kiemelkedőnek értékelte.


Magyar lány a világ legjobb sajtófotósai között 1

Márciusban a „Best of Photojournalism 2006” – a „Legjobb Sajtófotók 2006” versenyen kitüntetést kapott a Kusti birkózókról készített riport összeállításért. A díjazott fotósorozat a World Press Photo versenyen díjazott képek egy részét is tartalmazza. Február elejétől ezeket a munkákat a varsói Yours Gallery kiállításon is bemutatták. Tavaly, év végén Berekai Judit bemutatta Peruban-, Mongóliában- és Indiában készített képeit azon a New York-i kiállításon, amit az Egyesült Nemzetek alapításának 60. évfordulójára rendeztek meg. A művész munkái Budapesten áprilistól állítják ki a Magyar Fotográfusok Házában.

Berekai Judit jelenleg Lengyelországban él élettársával, Tomasz Gudzowaty-val.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik