Élet-Stílus

Csütörtöktől a mozikban: V mint vérbosszú

A közeljövő Nagy-Britanniájában totális diktatúra dühöng, a polgárok félnek, nincs bennünk elég erő és elszántság a lázadáshoz, az ellenszegüléshez. „I need a hero…” – egy, csak egy legény van talpon a vidéken. Meg egy leány.

amerikai, 2005; 120 perc

Eredeti cím: V for Vendetta Rendező: James McTeigue Forgatókönyvíró: Andy Wachowski, Larry Wachowski, Alan Moore, David Lloyd Operatőr: Adrian Biddle Zene: Dario Marianelli Producer: Grant Hill, Joel Silver, Andy Wachowski, Larry Wachowski Szereplők: Hugo Weaving (V/William Rookwood), Natalie Portman (Evey), Stephen Rea (Finch), Stephen Fry (Deitrich), John Hurt (Adam Sutler), Rupert Graves (Dominic), Tim Pigott-Smith (Creedy) Mozistart: április 20.
Forgalmazó: InterCom Honlap: http://vforvendetta
.warnerbros.com

Az angol punkok (Sex Pistols) vágyta vidám Egyesült Királyságbeli fejetlenség – anarchia – egészen másképp következik be a zsenális Alan Moore legendás képéregénye nyomán készült Wachowski-filmben. 2020-ban totális diktatúra dühöng ugyanis a brit szigeteken, ahol a megátalkodott-cinikus vezérnek (John Hurt) mindent szabad, a figyelem mindenre kiterjed (a lá 1984), a szorongás és alávetettség alapvető élmény. Megjegyzéseket kell tennünk: a filmnek írói-producerei a mátrixos fivérek – Andy és Larry Waachowski –, akik a hírek szerint már soha többé nem kívánnak rendezni, csak írni és felügyelni az adott produkciót, a rendező James McTeigue (aki korábban olyan megaprodukciókban segéd-direktorkodott és asszisztenskedett, mint a Mátrix-trilógia, A klónok támadása – Csillagok háborúja II., Dark City), Moore pedig ma az egyik legkurensebb brit képregényszerző, akinek korábbi kultikus műve nyomán született A pokolból című Hasfelmetsző Jackes mozi.

Nyomasztó vízió

A V mint vérbosszú nyomasztó egy vízió, amelyben a rendszer (vörös és fekete) totalitariánus leglényegét az egyszerű (némiképp ártatlan és naiv) televíziós riporternő, Evey (Natalie Portman) akkor érti meg és éli át, amikor maga is szenvedő alanyává válik (kínozzák, haját nullásgéppel gyalulják) stb. Az egyszemélyes ellenállást vezető, tőrrel-karddal harcoló titokzatos V (Hugo Weaving) – idővel kiderül persze a személyes motiváció – menti meg a lányt, és nyitja fel a szemét. Hogy aztán együtt rontsanak a gonoszra. Itt nem beavatás van, hanem szenvedés által kényszerűen megérlelt döntés.

Karcolgat – de azt jól

A film világa tagadhatatlanul képregényi, ebből adódóan egyszerűsítő, ami a cselekményre is átsugárzik. Nem forradalmi, mint a Mátrix volt, de összehasonlíthatatlanul jobb, mint annak folytatásai. A V-t megformáló Weaving kétszeresen nehéz helyzetbe került: úgy kellett, menet közben átvennie a feladatot James Purefoytól (Róma című tévésorozat), másrészt – és sokkal inkább – a film nagyobb részében egy vigyori (és „v” betűt formázó) maszk takarja az arcát. Hozzá képest sokkal jobban járt Portman, beszédes-szép arca és tekintete nyújtotta lehetőségekkel élhetett (és élt is).

A film kicsit többet kínál, mint képregény-gondolkodású társai, a nézőt megérinti a félelem, mellét nyomasztja a lehetséges baljós jövendő, de végül is, mély szándékai ellenére nem éri el az 1984 vagy A fal mélységét. Karcolgat – de azt jól csinálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik