Élet-Stílus

Feloldhatják az osztrák GMO-tilalmat?

Bizottsági források szerint Ausztria lehet az egyedüli tagállam, amelyet arra utasítanak majd, hogy oldja fel a génmódosított termékekkel szembeni tilalmat.

1997 és 2000 között öt uniós tagállam vezetett be a saját területén tilalmat bizonyos genetikailag módosított organizmusokkal (GMO) szemben. Tavaly júniusban a bizottság kísérletet tett ezen tilalmak feloldására, emellett a WTO is bírálta a tagállami rendelkezéseket, azt állítván, hogy azok sértik a világkereskedelmi szabályokat.

A környezetvédelmi miniszterek azonban elutasították azokat a javaslatokat, melyek a tilalmak felszámolását kérték volna az érintett államoktól, nevezetesen Ausztriától, Franciaországtól, Németországtól, Görögországtól és Luxemburgtól.

A bizottság környezetvédelmi főigazgatósága azonban most úgy döntött, hogy újra beterjeszti azt a határozattervezetet, mely feloldaná a GMO-tilalmat a Huszonötök területén. A testület egyelőre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) értékelésére vár, mely a közeljövőben esedékes.

Időközben a gyártócégek több olyan génmódosított terméket is visszavontak a forgalomból, melyek tilalom alá estek. Ugyanakkor még kettő mindig megtalálható a piacon, épp azok, melyekre az osztrák intézkedések vonatkoznak. Ausztria 1997-ben és 1999-ben vezetett be tilalmat az amerikai Monsanto által előállított MON 810 kukoricával, illetve a német Bayer által gyártott T25 kukoricával szemben.

Megfigyelők szerint egyébként kockázatos éppen az osztrák elnökség alatt felvetni az ügyet, és többen azt javasolják, hogy meg kellene várni, amíg a finnek július elején átveszik a stafétabotot. Ugyanakkor egy ilyen mértékű csúszást indokolatlannak találhat Argentína, Kanada és az Egyesült Államok, melyek korábban a WTO-nál felpanaszolták az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik