Élet-Stílus

Mérgezi az ásványvizet a PET-palack?

admin
admin

2006. 03. 30. 08:26

Egészségre káros anyagokra bukkantak kutatók az ásványvizek némelyikében – írja a Népszabadság. A gyártók szerint aggodalomra nincs ok, a kimutatott mennyiség a független szervezetek által meghatározott határértékek töredéke.

Azok a vizek, amelyek műanyag – polietilén tereftalátból (PET) készült – palackban kerülnek a fogyasztókhoz, antimonnyomokat tartalmaznak, ez a fém pedig mérgező hatású – mutatták ki a Heidelbergi Egyetem kutatói. 15 kanadai és 48 európai ásványvízminta megvizsgálása után arra a következtetésre jutottak, hogy a PET-palackba töltött termékek antimontartalma sokkal magasabb, mint azon vizeké, amelyek polipropilén-palackban kerültek a boltokba.

A feltételezések szerint a mérgező fém a palack anyagából oldódik ki, mert a PET előállításakor gyakorta antimonvegyületet használnak. A PET-palackkal szembeni gyanút erősítette, hogy a beletöltött víz antimontartalma alaposan megnőtt. A Heidelbergi Egyetem munkatársai azonban azt is hangsúlyozták, hogy az ásványvizek a megengedettnél nagyságrendekkel kevesebb antimont tartalmaznak. Van persze már olyan ásványvíz is, amelyet a biztonságosabbnak tartott polipropilén-palackba töltenek, ám ez a technológia még kísérleti stádiumban, van, a piacon nem terjedt el.

Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács elnöke rendkívül károsnak tartja a német tudósokéhoz hasonló tanulmányok megállapításainak kritika nélküli közzétételét. Szerinte a fogyasztókra könnyebb ráijeszteni, mint elmagyarázni nekik, mi az igazság. Fehér Tibor szerint az antimon jelenlétét kimutató tanulmány miatt nem kell megijedni. A PET-palackos vizekben ugyanis a megengedett érték huszadát is alig elérő mennyiségű fémet találtak, így akármennyit iszik is belőle valaki, mérgezést nem kaphat. A megengedett értéket ugyanis több éven át tartó vizsgálódás után az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) állapítja meg, és azt a legújabb kutatási eredmények alapján folyamatosan felülvizsgálja.

Az elmúlt időszakban nemcsak az ásványvízben, hanem a kólában is kimutattak egészségre káros vegyületet. Nemrég röppent fel a hír, hogy ezekben az italokban benzol van, ami nagy mennyiségben ugyancsak mérgező lehet. A tartósítószerként használt nátrium-benzoát és a C-vitamin ugyanis bizonyos körülmények között benzollá alakul. Akkor is kiderült, hogy egy banánnak vagy éppen a városi levegőnek nagyobb a benzoltartalma, mint az üdítőitalnak – mondta Fehér Tibor, aki lobbiérdekeket sejt a háttérben. Aki keres, a manapság használatos, egyre érzékenyebb műszerekkel bizonyára talál is – figyelmeztet az elnök.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.