Élet-Stílus

Két másodpercenként eltűnik egy focipályányi erdő

A dinoszauruszok kihalása óta, azaz 65 millió év alatt nem pusztult ki annyi biológiai faj a Földön, mint az elmúlt évtizedekben. Az elmúlt ötszáz évben 844 állat- és növényfaj tűnt el a Föld színéről.

A lesújtó adatok az ENSZ biológiai sokféleségről szóló konvenciójának a brazíliai Curitiba városban tartott tanácskozásán hangzott el.

A 95 országot képviselő 1300 tudós által összeállított átfogó jelentésből az tűnik ki, hogy a mezőgazdasági célú tömeges erdőirtás miatt évente hatmillió hektár erdő semmisül meg.

Ez viszont igen negatív hatást gyakorol a bolygó élővilágára, amit az is jelez, hogy 1970 és 2000 között 40 százalékkal csökkent a vadon élő állatok fajainak száma.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet külön körképet állított össze, amely szerint a világon két másodpercenként egy futballpálya területű erdőt vágnak ki.”Példátlan tempóban folyik az értékes erdők megsemmisítése” – állapították meg a szerzők a tanulmányban, amelynek adatai szerint a Föld erdőállományának mindössze tíz százalékát védik megfelelő módon.

A jelentés szerint aggasztó az is, hogy a Föld halállományát túlhalásszák, így az állományok nagysága meredeken csökken.

Az ENSZ által kezdeményezett tanulmány összeállítói szerint példátlan az az ütem is, amellyel az ember a rendelkezésre álló erőforrásokat az elmúlt fél évszázadban kiaknázta, így a készleteket – például a visszatöltődésnél sokkal gyorsabban kitermelt talajvizet – a jelenlegi nemzedék a saját gyermekei elől feléli. Összességében az erőforrások megújulásánál 25 százalékkal fogyaszt többet jelenleg bolygónk 6,5 milliárd lakója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik