Élet-Stílus

Európában is megjelenhet a sikungunyaláz

Franciaországban a szocialista párt vizsgáló bizottság létre hozását sürgette azután, hogy a tengerentúli francia fennhatóságú Reunion szigetén tömeges megbetegedéseket okozott a sikungunya láz.

Egyre zavarosabb a helyzet Franciaország tengerentúli területein, ahol egyre jobban terjed az arbovírius okozta sikungunya láz. A járvány terjedésének ritmusa mostanra elérte a heti 22-23 ezret” – jelentette ki Xavier Bertrand egészségügyi miniszter.

A miniszter elismerte, hogy az elmúlt évben növekedett az elhalálozások száma a szigeten: 2005-ben 396-tal többen hunytak el, mint 2004-ben, és 258-cal többen mint 2003-ban. Az INVS jelentése szerint az elmúlt hónapban négy halotti bizonyítványban szerepelt a sikungunya elsődleges halálokként, míg további 48 megemlítette közvetett okként.

A szuahéli nyelven „meggörbesztőt” jelentő sikungunya szúnyogcsípéssel terjed, ugyan az életre közvetlenül nem veszélyes, de nagyon súlyos izületi fájdalmakkal, bőrkiütéssel, magas lázzal és gyengeséggel jár. Ellene oltás vagy megelőző kezelés nem létezik, a betegeknek általában két hetet, de húsz százalékuknak hónapokat kell türelmesen várniuk, míg a tünetek elmúlnak. Utóhatása, hogy legyengíti az immunrendszert, és ezzel utat nyit más betegségek előtt, ami idős emberek esetében halálos kimenetelű lehet.

A lakosság harmadát megfertőzheti

Madagaszkáron is szórványos fertőzést regisztráltak azután, hogy korábban Reunion szigeten már akár 250 ezer embert is megbetegíthetett meg a járvány. Egyes források szerint már Franciaországban is kezelnek betegeket, akik a fertőzést az Indiai-Óceán térségéből hozták Európába.

Jean Louis Robinson, a madagaszkári egészségügyi miniszter bejelentése szerint az országban egyszerre két, moszkitók által terjesztett betegség jelent meg. Az egyik a Dengue, a másik pedig a Chikungunya, amely eddig 96 halálos megbetegedést okozott Reunion szigetén.

Dr. Lamina Arthur, a WHO Madagaszkári járványügyi igazgatója elmondta, hogy rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A Dengue és a Chikungunya fertőzésnek közel azonos tünetei vannak, ráadásul a hordozó moszkitó is azonos. Ezáltal a betegek kezelése nem minden esetben sikeres. A betegek számáról Madagaszkáron egyelőre nincs információ, de a Chikungunya február óta Reunion, Mauritius és a Seychelles szigeteken rengeteg áldozatot szedett.

A betegséget terjesztő szúnyog az újrafeldolgozásra szánt autógumikkal eljutott az Egyesült Államokba, ahol a déli államokból az autópályák mentén terjedt tovább. Az Indiai-óceán szigetei között elsősorban a turistaforgalommal terjedt tovább. A szúnyog eljutott már Belgiumba és Olaszországba is. Szakértők szerint, ha a hordozó megjelent Európában, akkor a vírus is könnyedén felütheti a fejét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik