Élet-Stílus

Betiltaná az örökös a Bartók-előadást

Március 31-én a Magyar Állami Operaház Bartók három színpadi művét mutatja be egy estén a Tavaszi Fesztivál keretében. A zeneszerző örököse ebben a formában nem engedélyezné a bemutatót.

Vásárhelyi Gábor a FigyelőNetnek elmondta, hogy nem szeretné a sajtóban lefolytatni azt a vitát, amely közte és az Operaház között folyik a zeneszerző születésnapját ünneplő előadásról. Azt a hírt azonban megerősítette, hogy ebben a formában nem járul hozzá A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára bemutatójához. Mint mondta, nem az a baj, hogy műsorra tűzik a műveket – sőt, ez szerinte is örvendetes –, hanem az, hogy, főleg A Csodálatos mandarin esetében, nem hűen tükrözi az előadás Bartók elképzeléseit. Ez ebben a formában bántana engem, és bántaná Bartók Bélát – mondta Vásárhelyi Gábor.

Hegyi Árpád Jutocsa, az Operaház igazgatója kérdésünkre leszögezte: a három Bartók színpadi művet március 31-én mindenképp bemutatják. Mint mondta, a jogörökös nézetük szerint jogtalanul, erkölcstelenül és érthetetlen okból meg akarja akadályozni a bemutatót.

Az Operának a három színpadi mű előadási jogáról még maga Bartók Béla kötött szerződést az Operaházzal: 1916-ban A fából faragott királyfiét, 1918-ban A kékszakállú herceg váráét, 1940-ben A csodálatos mandarinét.

„Ezt a szerződést próbálja most a jogörökös egyoldalúan és jogszerűtlenül felbontani. Természetesen az Operaház ezt nem engedi. Az Operaház teszi a dolgát, remekműveket mutat be tehetséges, korszerű interpretációkban. Ez a kötelessége a közönség és a halhatatlan szerzők felé. Aki ezt meg akarja akadályozni obskúrus, mondvacsinált ürüggyel, az, nézetem szerint bűnt követ el a kultúrával, a szabad alkotóművészettel és a közönséggel szemben” – mondta Hegyi Árpád Jutocsa.

A három mű – Bartók 125. születésnapján – egy estén történő bemutatását még Szinetár Miklós találta ki. Az új vezetés is ragaszkodott a Bartók-premierhez. A fából faragott királyfi koreográfusa Román Sándor, a premier főszereplői Pap Adrienn, Bajári Levente, Oláh Zoltán és Végh Krisztina. A csodálatos mandarint Lőcsei Jenő jegyzi, a balett első előadásának főszereplői Anna Tsygankova és ifj. Nagy Zoltán. A Kékszakállúban 31-én Kálmándi Mihályt és Rálik Szilviát láthatjuk. A díszletet Khell Zsolt, a jelmezt Velich Rita, a világítást Bányai Tamás tervezte.

Kovács János karmester arról szólt: a meghúzatlan változatokat mutatják most be, sőt a Mandarin esetében azt az eredetinek ítélt variációt, amelyet 2005-ben Bartók Péter adott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik