Élet-Stílus

Körülfonja Budapestet a madárkór

Az Állategészségügyi Intézet laborvizsgálatai alapján négy különböző helyszínen: Százhalombattán, Nagybaracskán, Dunaszentbenedeken és Szentendrén, négy újabb madártetemről bizonyosodott be, hogy a madárinfluenza vírusától pusztult el – közölte a kormányszóvivő.

Szentendrén egy tőkésréce, Százhalombattán egy dankasirály, Dunaszentbenedeken és a már korábban védőzár alá vont Nagybaracskán egy-egy bütykös hattyú hullott el. A szükséges biztonsági óvintézkedéseket mindegyik helyszínen meghozták, kialakítják, illetve kiegészítik a védő- és megfigyelési zónákat, megkezdik az állattartók és feldolgozók számbavételét, valamint ahol ez szükséges, ott fokozzák a rendőri jelenlétet – áll Batiz András közleményében.

A magyar szakemberek úgy vélik, minden valószínűség szerint a H5N1-es, szélsőséges körülmények között emberre is veszélyes vírus okozta az állatok elhullását, de a végső szót – mint eddig is – a weybridge-i laboratórium mondja ki, amely az Európai Unióban egyedüliként foglalhat hivatalosan állást ebben a kérdésben. Emberek és háziszárnyasok azonban továbbra sincsenek veszélyben sem az érintett területeken, sem az ország többi részén.

Miután a nagybaracskait kivéve mindegyik helyszínen egyetlen szárnyas elhullásáról van szó, tényleges útzár kialakítása nem indokolt. Szentendrén a 11-es út be- és kivezető szakaszán lesznek rendőrök, Százhalombattánál a 6-os út leágazásánál, valamint a város négy pontján. Délután három órától mindkét területen szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak, csakúgy, mint Dunaszentbenedeken, valamint az ott kialakítandó védőzóna alá eső Géderlakon és Uszódon. Nagybaracskán nincs szükség újabb lépésre, itt a már február 15-én elrendelt intézkedéseket hosszabbítják meg.

A védőzónákban tilos a baromfik szállítása, illetve később kizárólag hatósági állatorvos engedélyével lehetséges. A megfigyelési zónákban a belső mozgás engedélyezett, ám baromfi, illetve feldogozott húsáru, tojás, tojásszármazék kivitele szintén engedélyköteles. Az érintett települések üzleteiben vásárolt baromfitermékek természetesen kivihetők a zónákból, ezek fogyasztása veszélytelen, mivel a boltokba csak bevizsgált termék kerül. Egyedül a számla megőrzése fontos, hiszen a vásárló – adott esetben – ennek felmutatásával tudja igazolni a hús eredetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik