Élet-Stílus

66 milliós kárt okoztak a játékhamisítók

A rendőrség öt személy ellen indított eljárást, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a egy játékszoftvert feltörték, és illegálisan másolták. A szakértő szerint ezzel 66,5 millió forintos kárt okoztak a szoftver jogtulajdonosának.

Az ügy kiindulópontja a 2005 márciusában, egy számítástechnikai folyóiratban megjelent cikk, amely egy újonnan kifejlesztett játékról szólt. A szöveges leírásból, a képekből, valamint az újsághoz csatolt CD-mellékleten található videóból az a gyanú merült fel, hogy a játékprogram fejlesztéséhez olyan szoftverfejlesztő modult használtak, amely egy hasonló játékot kifejlesztő magyar cég jogtulajdonát képezte.

Ennek alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya májusban nyomozást rendelt el szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – akkor még – ismeretlen tettesek ellen. A felderítés során öt személy került a rendőrség látókörébe, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy az említett játékprogram kifejlesztéséhez szerzői jogokat sértve használták fel a szoftvert.

A nyomozás során lefoglalásra került a játékszoftver teljes forráskódja és a játékot működtető játék-engine. A kirendelt igazságügyi szakértő összevetette az „eredetileg” megalkotott, valamint a másik cég által fejlesztett játékot, és megállapította, hogy a magazinhoz csatolt játékprogram jogellenes módon jött létre, a kifejlesztés során szerzői jogokat sértettek, ezzel 66,5 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik