Élet-Stílus

Pusztulnak a fenyőerdők a Nyugat-Dunántúlon

Több mint 12 ezer hektárnyi lucfenyővel borított erdőterületet veszélyeztet szuvasodás a nyugat-dunántúli régióban, eddig már elpusztult a faállomány több mint tíz százaléka – közölte Nagy Imre, az Állami Erdészeti Szolgálat (ÁESZ) Szombathelyi Igazgatóságának vezetője.

A szakemberek szerint a kártevő ellen hatékonyan védekezni csak a már fertőzött lucfenyvesek kitermelésével, és más, ellenállóbb fafajták telepítésével lehet, ennek azonban tetemes költségei vannak. Az erdőgazdálkodókat sújtó többletköltség az idén eléri a kétszázmillió forintot – mondta Nagy Imre.

A lucfenyvesek 60 százaléka természetvédelmi oltalom alatt álló, a turisták által gyakran látogatott területeken, a Soproni- és Kőszegi-hegységben, az Alpokalján, az Őrségben és a vasi és zalai dombvidéken vannak. A legsúlyosabb a szakemberek szerint Vas megyében a helyzet: 250 ezer köbméternyi faanyagot kell kitermelni, és elpusztult az állomány 12 százaléka.

Szép Tibor szerint az új telepítéseknél a jövőben a lucfenyő helyett inkább más fajtákat kell előnyben részesíteni. „Szeretnénk a még meglévő fenyveseinket megmenteni, de ha ez a károsodás továbbra is így halad előre, ez meghaladhatja az erőnket; a szaktárca hatékony segítségére, többlettámogatásra is szükségünk van” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik