Élet-Stílus

Tarr Béla szerint a politikait piaci cenzúra váltotta

A magyar mozi-piac "cenzúráját" kárhoztatta Tarr Béla filmrendező, akit a sevillai európai filmfesztiválon életmű-díjjal tüntettek ki.

“A magyar mozi helyzete ugyanolyan, mint a más európai országokban. Egyre kevesebb a pénz, egyre kevesebb a lehetőség a fiatalok számára, hogy filmet készítsenek, egyre kevésbé van a mozinak jövője. Amikor fiatal voltam, politikai cenzúra volt, most a piac cenzúrája uralkodik, és ez ugyanaz” – mondta Tarr Béla az AFP francia hírügynökségnek.

Tarr filmjeit még sohasem forgalmazták a spanyol mozi-hálózatban, így a filmek fogadtatása szempontjából különösen érdekes a november 4. óta zajló fesztivál, amelyet másodízben rendeznek meg az andalúziai fővárosban,

“Soha nem készítettem politikai filmeket, mindig csak az emberi sorsok érdekeltek. Gyűlölöm látni az emberi élet pusztulását. A mindennapi élet sokkal érdekesebb. Gyűlölöm, amikor rám ragasztják a “szocio- és politikai filmek rendezője” címkét – tette hozzá az alkotó, aki szerint érthetetlen, hogy “nehéz művésznek” tekintik, pedig filmjei “szívből beszélnek.”

A Kárhozat, a Sátántangó és a Werkmeister-harmóniák rendezője egyúttal megerősítette, hogy december 5-én folytatja legújabb filmjének, A londoni embernek a forgatását.

A Georges Simenon regényéből készülő film felvételei, amelyek Korzika szigetén kezdődtek, 2005 februárjában Humbert Balsan producer öngyilkossága miatt szakadtak félbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik