Élet-Stílus

Magyarországról érkezett Horvátországba az egyik madárinfluenzás hattyú

Magyarországon gyűrűzték meg azt a haldokló hattyút, amely Horvátországban a madárinfluenzára jellemző tüneteket mutatott. Az EU eközben betiltotta a befogott madarak importját.

Horvát állatorvosok leöltek egy Magyarországon meggyűrűzött haldokló hattyút, amely súlyos, a madárinfluenzára jellemző tüneteket mutatott – közölte a horvát mezőgazdasági minisztérium szóvivője. Az eset a horvát fővárostól mintegy 200 kilométerre északra fekvő Zdenci Nemzeti Parkban, a Grudnjak-halastónál történt.

A zágrábi mezőgazdasági minisztérium szóvivője szerint a vízi szárnyas Magyarországról került a horvátországi halastóba. Ezt az elpusztult állat lábán talált “Hungary Budapest” feliratú gyűrű és a nyakán lévő, “10 JJ” feliratú sárga pánt tanúsítja. A múlt héten hat döglött hattyúban mutatták ki a H5 vírus jelenlétét ugyanebben a halastóban.

A horvát ornitológusok jelezték: mihamarabb kapcsolatba kívánnak lépni magyar kollégáikkal annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan honnan érkezett az elpusztult hattyú.

A közeli Nasice városka állatorvosi szolgálata bejelentette, hogy a fertőzés feltartóztatása végett leölték kedden az ottani, “1905” nevű halastó környékén tartott összes baromfit: öt település 400-450 portáján mintegy 10 ezer szárnyast semmisítettek meg.

Az EU tilalmat rendelt el a befogott madarak importjára

Az unió állatorvos-szakértői kedden elfogadták azt a javaslatot, amely tiltja egzotikus és más befogott madarak importját az unión kívüli országokból. Külön szabályozás vonatkozik majd ugyanakkor azokra a madarakra, amelyek nem kereskedelmi célból, hanem tulajdonosaik által kísérve lépnek be az Európai Unió területére. A lépést London kezdeményezte, miután a brit hatóságok felfedezték, hogy egy Suriname-ból érkezett és a múlt héten karanténban kimúlt papagáj madárinfluenzában pusztult el.

A jóváhagyás nyomán a tilalom már a következő napokban életbe lép. Előzetes hírek szerint a tilalom teljes körű lenne, azaz a világ összes országára vonatkozna, s nemcsak azokra, ahol már pusztít a madárinfluenza.

A bizottsági lépés csak a kereskedelmi forgalomba kerülő, azaz eladásra szánt elfogott madarakra vonatkozik, azokra nem, amelyeket gazdáik saját maguk hoznak be az EU területére. Ám a madaraknak ez utóbbi esetekben 30 napos vesztegzáron kell átesniük, hogy kiderüljön, nem fertőzte-e meg őket a madárinfluenza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik