Élet-Stílus

A madárvész után őshonos magyar fajták felé fordulhatunk

Ősi magyar baromfifajták élő génbankjából lehetne pótolni a megritkuló hazai baromfiállományt, ha a madárinfluenza elérné Magyarországot. A gödöllői Kisállat-tenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetben az őshonos magyar baromfik madárinfluenzával szembeni ellenállóképességét is vizsgálják.

A génbankként őrzött madarak a nemesítők munkáját segítik, új fajták előállításánál kapnak fontos szerepet. Kitűnő ízű a húsuk, és a betegségekkel szemben is sokkal ellenállóbbak, mint a ma tartott hibridek többsége. A kutatóintézet most azt vizsgálja, mennyire ellenállóak őshonos szárnyasaink a fertőzésekkel szemben – mondta el Hidas András, az intézet elnöke.

A mintegy 3000 egyedből álló génbank, őshonos tyúkok, kacsák, pulykák, gyöngytyúkok fenntartása pénzügyi nehézségekbe ütközik. Az állam feladata lenne az évi 30 millió forintos támogatás biztosítása, a források viszont akadoznak. Pedig az őshonos baromfik olyan hungaricumot jelentenek, amely iránt külföldön nagy a kereslet. A szabadon, természetes körülmények között tartott baromfi húsa ugyanis eleve ízletesebb, egészségesebb, mint az intenzív módon tartott, tápon nevelt baromfié – tette hozzá Hidas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik