Élet-Stílus

Hosszú hétvége – wellness-őrület?

A hazai szállodák státushoz kapcsolódó csomagokban, a magánszállások gesztenyeszedéssel és disznóvágással színesítik a november eleji hosszú hétvégére vonatkozó ajánlataikat. Van hova menni.

Mostohán bánt a sors eddig idén a munkavállalókkal a munkaszüneti napok osztogatásában, hisz az utóbbi évekhez képest jóval többször esett az ünnepnap a hétvégére vagy a hét közepére, s így kevesebb adatott hosszú hétvégéből is. Vélhetően ezzel is magyarázható, hogy a szokásosnál is többen kezdenek majd csomagolni a mindenszentek napjával négynaposra duzzadt október 28-tól november 2-ig tartó hosszú hétvége előtt. Az pedig már a hazai üdülőhelyek fejlődését dicséri, hogy nemcsak hogy állják a versenyt a fapados utak megjelenésével megfizethetőbbé vált külföldi utakkal, de utazási szakemberek szerint érezhetően nő az érdeklődés a magyarországi vakációk iránt. Legalábbis erről tanúskodik, hogy a FigyelőNet által megkeresett utazási irodák és utazásszervező cégek szakemberei mind azt állították, hogy utóbbi évekhez képest egyre többen döntenek a belföldi nyaralás mellett.

Meddig lehet várni?

Arról azonban már eltérően nyilatkoztak a közelgő hosszú hétvége kapcsán, hogy milyen gyorsan kelnek el az utak, s hogy most miként állnak a foglalásokkal. Utazási szakértők egy csoportja szerint például az ünnepnapoktól függetlenül, „önkényesen” meghosszabbított hétvégék esetében is sokszor az utolsó pillanatba foglalnak szállást a vendégek, s nincs ez másként a közelgő négynapos szünet esetében sem. Nagyobb sietségre biztatja viszont az utazásra készülőket Pajor Mariann a Startutazás marketingvezetője, aki szerint az igazán jó ajánlatokat viszonylag gyorsan elkapkodják.

Akármikor is kezdünk el nézelődni az utazási ajánlatok között, arra érdemes felkészülnünk, hogy manapság új típusú csomagolásban kínálják útjaikat az érintett cégek. A három- vagy annál több csillagos szálláshelyek ugyanis külön ajánlatot állítanak össze a nyugdíjasoknak, a családoknak, az egyedülállóknak és minden jól körülhatárolható társadalmi rétegnek. Az alapszolgáltatás többnyire ugyanaz, a fazonigazítás a részletekben rejlik, hiszen például egy profi bohóc meghívása nem növeli jelentősen a költségeket, viszont igen csábító az utazási ajánlatok közt szemezgető nagycsaládosok számára.

Ami viszont az ajánlatok csomagolásán túl, annak tartalmát illeti, egyértelműen kijelenthető: hódít a wellness, a fürdő, és minden olyan, a szállásadáson felül nyújtott szolgáltatás, mely kellemessé és egészségessé teszi a pihenéssel eltöltött napokat. Mindehhez viszont legalább háromcsillagos szálloda dukál, s így nem is csoda, hogy egy főnek negyvenezer forintnál kezdődnek a négy napra, három éjszakára vonatkozó, félpanzióval kiegészített ajánlatok.

Nincs pénz a reklámra

A magánszállások persze nem bírják a tempót, ők más árkategóriával és más célközönséggel dolgoznak, viszont nem kevésbé sikeresek. Egy-egy kisebb motel ugyan nem tud annyit költeni infrastruktúrára, ám pont azért, hogy ellensúlyozzák az uszoda vagy a szauna hiányát, az alacsonyabb ár mellett sokszor olyan ötletes programokkal várják a vendégeket, mint a disznóvágás, gesztenyeszedés vagy éppen bortúra. Négy éjszakára egy főnek akár már 15 ezer forinttól igénybe vehető magánszállások csupán azért szorulnak néha háttérbe, mert a kisvállalkozások jóval kevesebbet tudnak hirdetésre költeni, mint a nagyobb szállodaláncok.

A régiók, városok népszerűségi listája is aszerint alakul, ki milyen extrákkal várja a vendégeket, a szakemberek szerint Debrecen, Sopron és Eger mellett Hévíz, Visegrád és Hajdúszoboszló lehet a következő hosszú hétvége slágere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik