Élet-Stílus

Úszd meg épségben Délkelet-Ázsiát!

Noha a delhispurinak csúfolt gyomorrontástól a maláriáig számtalan egzotikus és kevésbé egzotikus betegséggel riogatják olykor okkal, olykor ok nélkül a Délkelet-Ázsiába utazókat, számuk évről évre nő. Mert van mit tenni.

Fontosabb orvosságok listája

Hasmenés elleni orvosság: Immodium, Ciprobite(antibiotkum) – a széntablettát már nem javasolják.
Hosszabb ideig tartó hasmenés esetén sópótló keverék: Normolit.
Malária elleni gyógyszer: Paludrin vagy Lariam vagy Doxicycline.
Bőrfertőlenítő: Betadin Felégés kezelésére: Pantenol Szúnyogcsípésre: Fenistril vagy Tavegil
Mindezen túl: többfaktoros naptej, lázcsillapító, baktréiumölő szappan, sampon, kötszer, higikendő

A lista tájékoztató jellegű, utazás előtt beszéljünk szakemberrel!


Úszd meg épségben Délkelet-Ázsiát! 1

Úszd meg épségben Délkelet-Ázsiát! 2

A legnagyobb rizikó biztosítás nélkül útnak indulni. Hogy mire számíthatunk a térségben, az nagyban függ attól, melyik országba utazunk, de egy-egy körzeten belül is elképesztő szélsőségek tanúi lehetünk. A nagyvárosokban általában könnyebb jól felszerelt, igényes kórházra bukkanni, hiszen itt találhatóak azok a jóval átlagon felüli színvonalon működő, és persze jóval átlagon felüli árakkal dolgozó intézmények, melyek az országban dolgozó diplomaták egészségügyi ellátását hivatottak biztosítani.

Vidéken ennél jóval kockázatosabb a dolog, a felszerelés, a higiéniai követelmények hiánya mellett nem ritkán az áramellátás is komoly gondokat okoz. A dél-ázsiai kórházak „önkritikáját” dicséri, hogy nem ritkán a betegnek kell gondoskodnia nem csupán a gyógyszerről, de például az injekciós tűről is, melyet az ampulákkal együtt, a gyógyszertárból lehet, viszonylag könnyen és olcsón beszerezni.

Mivel súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy az orvosi segítséget nagyobb távolságban, esetenként külföldről kell keresni, egyáltalán nem mindegy ki fizeti a több ezer dolláros helikopteres szállítás költségeit. Biztosítást már napi négy-ötszáz forintért köthetünk bármelyik biztosítónál. Vigyázat: az árak eltérnek. Persze kivételek mindenütt akadnak, nyugodtabban alhatunk, ha Indiában, Tájföldön, Malajziában és Szingapúrban szorulunk orvosi segítségre, ezekben az országokban Délkelet-Ázsia többi országához képest viszonylag könnyebb színvonalas rendelőt vagy kórházat találni.

Védőoltás – a szükséges rossz

Ha nem muszáj, senki sem kezdi vakációját az örök nyárban sajgó vállal vagy hőemelkedéssel egy-egy injekció mellékhatásaként, de ha belegondolunk, hogy lelkünk nyugalmát négy szúrással – és húszezer forinttal – megválthatjuk, a védőoltás nem is hangzik annyira rosszul. A legtöbb komoly betegség ellen létezik vakcina, és a szervezetünkben keringő tetanusszal egészen más érzés mondjuk Bangkok szemetes utcáit taposni, ahol nap mint nap 120 ezer kutya gondoskodik a piszokról.

A tetanusz mellett kaphatunk még védőoltást hastífusz, hepatitisz A és B valamint influenza ellen – minden nagyobb betegellátóban, s érdemes is hiszen ezek a betegségek a térség valamennyi országában előfordulnak. Az oltási könyvet, noha érthetetlen módon kizárólag magyar nyelvű, vigyük magunkkal külföldre is, a kapott gyógyszerek neve fontos lehet.

Falusi veszedelem

Külön kategória a malária, mely súlyos, olykor halálos betegség, mégis – vagy tán épp ezért – sok téves információ kering vele kapcsolatban. A nagyobb városokban és az üdülőkben gyakorlatilag nincsen maláriaveszély, vidéki, falusi környezetben, nemzeti parkokban, és az őserdőben azonban igen. A malária parazitát egy szúnyog hordozza, a csípésével terjed. A szimptómák: láz, fejfájás, hasmenés, köhögés, hidegrázás. Gyanú esetén biztosat csak a vérteszt mond.

A malária ellen nincsen védőoltás. Forgalomban vannak viszont olyan meglehetősen drága tabletták, melyek meggátolják a paraziták kifejlődését a vérben. A mellékhatások miatt azonban érdemes odafigyelni. Nem csupán azért, mert az ilyen típusú gyógyszerek közül néhány után bizonyos ideig nem ajánlott a gyermekvállalás, hanem a tabletták szedésével párhuzamosan felmerülő panaszok miatt is.

Épp ezért aki hosszabb időre, több hónapra utazik valamelyik érintett országba, érdemes a mellékhatások miatt a kevésbé kockázatos időszakokban (amikor például nagyvárosokban tartózkodik) felfüggeszteni a gyógyszer szedését és csak olyankor tablettázni, amikor valaki fertőzésveszélyes helyre ér, vagy a helyi hatóságok figyelmeztetnek a maláriaveszélyre. A gyógyszerezésen kívül javíthatjuk még esélyeinket, ha a veszélyesebb helyeken használunk jó minőségű szúnyogriasztót, lehetőleg olyat, mellyel ruhánkat is befújhatjuk. Viseljünk hosszú ujjú, világos pólót és hosszú szárú nadrágot. A maláriát hordozó szúnyog főleg a hajnali és az éjszakai órákban aktív, ezért is ellenőrizzük a szúnyoghálókat.

Ne játszunk a vízzel

A legtöbbet akkor tehetjük egészségünk megőrzéséért és jó hangulatú utazásért, ha figyelünk a táplálkozásra mindenekelőtt a vízre. A csapvizet kerüljük, vásároljunk palackozott tisztított- vagy ásványvizet – úton-útfélen kapható. A jég – noha erről a kánikulában könnyűszerrel megfeledkezünk – szintén víz, többnyire ismeretlen eredetű. Turistákra „szakosodott” kávézók, éttermek jéggyárból vásárolják a hűsítő kockákat, az utcai árusok nem. Vagy ha mégis, akkor azt büszkén hirdetik.

Az éttermek, kávézók esetében, ha nyugodtan akarunk aludni, amúgy sem érdemes nagyon levinni a színvonalat, ráadásul a helyi, autentikus ízek nem csak a legelhanyagoltabb kifőzdékben csíphetők el. Ha nagy a forgalom valahol, az mindig jó jel, mert az étel nagyobb eséllyel friss, nagyobb eséllyel élte túl minden étel ellenségét, a nagy meleget.

Ez fokozottan igaz a tejtermékekre és a fagylaltra, jégkrémre. A nyolcadik szélességi fokon a tej, kis túlzással, mire lefejik, megromlik, a fagylalt mire bekeverik, megerjed. Nézzünk hát körül, hol vásárolunk nyalnivalót.

Nemcsak a meleg és hatalmas vízigény játszik ösztöneinkkel a Keleten. A gyümölcsök végtelen sora kóstolásra ingerli még a legelvetemültebb hurka- és szalonnafalókat is. Ameddig meg lehet hámozni a gyümölcsöt, szabad a vásár, ha nem, akkor mondjunk le róla. Szerencsére a legtöbb gyümölcsnek a belsejét fogyasztjuk.

Gyakran a sok elővigyázatosság ellenére sem mindig tudjuk kiküszöbölni az egzotikus utazások egyik leggyakoribb kellemetlen és váratlan vendégét, a hasmenést. És persze nem beszéltünk a túlbuzgó klímaberendezésekről, a különféle csípésekről sem. Vihetünk magunkkal tablettákat, kenőcsöket, porokat, de patikák, ahol az ember egy aszpirint, ezt-azt vehet, szinte mindenütt vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik