Élet-Stílus

Toplistás az OTP adattárháza

A Winter Corporation által készített 2005 TopTen Program a világ legnagyobb és legjobban terhelt használt adatbázisait rangsorolja.

Az elemzésből kiderül, hogy hazai vonatkozásként az OTP tranzakciós adattárháza kategóriájában a világ 10 legnagyobb adatbázisa között van: a „bruttó adatbázisméret” terén elért 8. helyezés mellett a „ténylegesen kezelt nettó adatmennyiség” kategóriában a 3. helyet szerezte meg.

A Winter Corporation 20 ország 11 iparágában végezte felmérését az „adatbázis legek” rangsorolására. A kutatásban résztvevő cégek adatbázisainak igazoltan el kell érni egy előre meghatározott minimális méretet.

A kutatás számos érdekes eredménnyel szolgált az adatbázisok fejlődéséről. A legnagyobb adatbázis mérte megháromszorozódott két év alatt, túllépve a 100 TB-os határt. A sorok/rekordok száma ugyanezen időszak alatt megötszöröződött, elérve a 2.8 trillió sort. 2005-ben első alkalommal a csúcsterhelés túllépte az egymilliárd SQL parancsot óránként, és szintén az első alkalommal a Linux megjelent a legnagyobb adatbázisok platformjaként.

A világ legnagyobb kereskedelmi adatbázisa a Yahoo! 100 TB-os Oracle adatbázisa, amely egyben a világ legnagyobb kereskedelmi adattárháza is. Az idei nyertes több mint háromszor nagyobb a két évvel készített hasonló felmérésben első helyen végzett adatbázisnál.

A világ legnagyobb tranzakciós adatfeldolgozó rendszere UNIX-on – több mint 16 TB adattal – Oracle adatbázison fut.

Érdekes, hogy annak jeleként, hogy a Linux mára egyértelműen bizonyította létjogosultságát a kereskedelmi adatbázis piacon, két ilyen platformon működő adattárház is bekerült az első tíz közé. A világ legnagyobb Linux DW mérete 24, 7 TB, amely a hatodik helyet jelentette az összesítésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik