Élet-Stílus

Katrina: segítség és átverés interneten keresztül

A New Orleans és környékén pusztító hurrikán nyomán nemcsak a segélyszervezetek, a fegyveres bandák és a fosztogatók jelentek meg, hanem a csalók is. A segítő szándékú portálok mellett sok az átverés is.

Egy lexingtoni (Kentucky állam) egyedülálló anya felajánlotta az áldozatoknak a szabad szobáját, igaz megemlítette, hogy “elég rendetlen”. Egy bluesrajongó a hajléktalan zenészeknek kínálta fel az egyik ágyát egy gitárral, egy mikrofonnal és egy erősítővel együtt.

Egyre-másra nyílnak meg a hurrikán áldozatainak új lakásokat kínáló portálok is. Szabályos verseny kezd kialakulni ezek között az on-line oldalak között. Az egyik legnagyobb ilyen portál a www.katrinahousing.org, amit fiatal utahi programozók hoztak létre. Paul Wilson, az oldal egyik fenntartója szerint naponta egymillió látogatót regisztrálnak. Szerdáig a www.katrinahousing.org oldalon már több mint 90 ezer ágy volt található, és segítségével sikerült 3300 áldozatot elhelyezni.

Egy másik portál, a MoveOn.org nevű békemozgalom által üzemeltetett www.hurricanehousing.org a saját bevallása szerint már 200 ezer szabad ágyat ajánl fel. A Futurezone osztrák on-line hírportál tudósítása szerint az internetes társadalom azonnali segítségnyújtása mellett sajnos máris megjelentek az első on-line csalók is. Floridai és missouri ügyészek feljelentették több internetes oldal üzemeltetőit is, mert bebizonyosodott, hogy az általuk összegyűjtendő segélyeket még véletlenül sem akarták eljuttatni New Orleansba. A csalók a segélyek felajánlóitól elkérték a bank- és hitelkártyaszámaikat és azokat megszerezve több embert is megkárosítottak.

Más weboldalak rasszista tartalmat kínáló portálokra irányították az áldozatokat. Az FBI jelenlegi információi szerint körülbelül 2300 olyan oldal van a világhálón, amelyek valamilyen formában segítséget ígérnek a hurrikán túlélőinek és családtagjaiknak. Ezek közül több tucat üzemeltetői gyanúsíthatók azzal, hogy hasznot próbálnak húzni az adományokból.Terjednek a segélyt ígérő, de maximum vírust hozó vagy phishingoldalakra irányító elektronikus levelek is, amelyekre az amerikai hatóságok szintén igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét.

Az on-line csalások veszélye olyan jelentős, hogy az amerikai kormány már létre is hozott egy különleges munka- és vizsgálócsoportot, amelynek tagjai között megtalálhatók például az igazságügyi minisztérium és az FBI munkatársai. A csoport célja a csalások megakadályozása, illetve felderítése, valamint az elkövetők letartóztatása és felelősségre vonása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik