Belföld

Ügyészség: nem zárható ki a bűncselekmény gyanúja a kormány által támogatott Fudan Alapítvány gazdálkodásában

VADAI ÁGNES / FACEBOOK
VADAI ÁGNES / FACEBOOK

Az ügyészség, felülbírálva a rendőrség korábbi döntését, elrendelte a nyomozás lefolytatását a Fudan Hungary és a Közép-Európai Oktatási alapítványok ügyében.

A kormányzati százmilliókkal megtámogatott Fudannal és Lipótmezőn elitiskolát ígérő szervezettel kapcsolatban azt követően indultak be a hatóságok, hogy Vadai Ágnes országgyűlési képviselő júliusban ismét kérdéssel fordult Polt Péterhez, a legfőbb ügyész pedig feljelentésként értékelte a DK-s politikus levelét.

Vadai Ágnes a levelében a 24.hu cikkét idézve arról érdeklődött Poltnál, hogy „végeznek-e érdemi munkát a Közép-Európai Oktatási Alapítvány vezetői és a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kuratóriumi és felügyelő bizottsági tagjai?”

Vadai megismételte a 24.hu-n megjelent cikk állításait, mely szerint összesen 402 millió forintot költött el a Közép-Európai Oktatási Alapítvány különféle szolgáltatásokra, noha az alapítvány céljául kitűzött nemzetközi iskola megvalósítása sehol sem, még tervezési fázisban sem tart, pedig az eredeti elképzelések szerint már működnie kellene. Egyetem nincs, de papíron a Fudan Hungary Alapítvány is működik. Ott a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok felveszik a tiszteletdíjukat. 2023-ban a kuratóriumi tagoknak 34,6 milliót, az fb-tagoknak 15,9 milliót, az ügyvezetésnek 27,7 milliót fizettek ki összesen.

Polt még júliusban jelezte, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának továbbította a képviselő észrevételeit, a rendőrök azonban néhány nap múlva el is utasították a nyomozást, mert szerintük a levélből hiányzott a „bűncselekmény gyanúja”, és nem láttak benne olyan elemet, amely valószínűsítené a szándékos hűtlen kezelést.

A IX. kerületi ügyészség hivatalból megvizsgálta a döntést, és úgy ítélte meg, hogy megalapozatlan volt a nyomozás elutasítása. A Földesi Mária kerületi vezetőhelyettes ügyész által szignált határozat szerint a képviselő levele és a cikk adatai alapján nem lehet kizárni a bűncselekmény gyanúját. Az ügyészség a rendőrségi döntést hatályon kívül helyezte, és „felhívta a nyomozó hatóságot a szükséges intézkedések megtételére”.

Vadai egyébként már tavaly is tett hasonló kísérletet a Fudan Alapítvány ügyében. Akkoriban derült ugyanis ki, hogy az alapítvány Márvány utcai székhelyén az irodaház recepciósa még a szervezet létéről sem tudott, az alapítvány telefonszáma pedig egyáltalán nem működött. Polt akkor is a Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította a levelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik