Belföld

Árvízvédelem: Magyar Péter hiányolja a katonákat

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Orbán Viktorral ellentétben úgy vélte, a helyzet nem komoly, hanem veszélyes.

Pont az ilyen fenyegető árvízi helyzetek idején kellene a kormánynak az Alaptörvény megfelelő rendelkezése alapján veszélyhelyzetet elrendelnie

– írta a Tisza Párt elnöke hétfőn a Facebook-oldalán.

Magyar Péter hozzátette: Orbán Viktorék a két és fél éve bevezetett háborús veszélyhelyzetet sem azért rendelték el, hogy bármiféle veszélyt elhárítsanak. A kormányfőt arról kérdezte: miért csak a civilek ezrei vannak a gátakon.

Hol vannak a magyar honvédség katonái? Csak óriásplakátokon? És az állandóan emlegetett tartalékosok? A honvédelmi miniszter tegnap 350 honvéd vezénylésétől kommunikált. Dömötör Csaba államtitkár pár órával később 17 ezerről. Melyik az igaz? Miért nincsenek készen a 2013-ban Ön által megígért dunai gátszakaszok? Miért nincsenek mobilgát rendszerek a legveszélyeztetettebb szakaszokon?

– sorolta.

Magyar a Tisza Párt 30–40 önkéntesével hétfő délelőtt Dunabogdányban vett részt az árvízi védekezésben, ahol elmondása szerint legalább 300 ezer homokzsákot kell kihelyezni a település védelme érdekében, ehhez is várják a honvédség segítségét, egyelőre hiába – az ott készült képeinket a lenti galériában nézhetik meg.

Galéria
Szajki Bálint / 24.hu

A pártelnök elmondta, hogy nagyjából ezer önkéntesük dolgozik a Duna legkritikusabb szakaszain.

Hozzátette: örül annak, hogy néhány nap után a Fidesz vezetői is belátták, hogy a gátakon a helyük, nem Arnold Schwarzeneggerrel az edzőteremben.

Pintér Sándor belügyminiszter hétfő reggeli sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy jelenleg 100–150 hivatásos katona teljesít szolgálatot az árvízvédelemben, a Lajta térségében. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán tudatta, hogy úton vannak a lánctalpas kétéltű járművek Szentesről Pilismarótra. Később azt mondta: jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon, de három órán belül több mint ezer katonát tudnak megmozdítani, 24 órán belül pedig több mint négyezret. Amennyiben ennél több katonára lenne szükség, akkor a területvédelmi tartalékosokat mozgósítják – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Frissítünk!

Folytatódik Magyar Péter csörtéje Menczer Tamással

Peti, a kiskakas azt gondolja, ha ő nem kukorékol, nem kel fel a Nap. Peti, jelentkezésedet a Miniszterelnöki Programirodába köszönettel vettük, de elutasítottuk

– írta Menczer Tamás a Facebook-oldalán. A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: a kormány már akkor számos válságot kezelt

– árvíz, vörösiszap, Covid, bevándorlás stb. – amikor te még, mint Vargáné élted gondtalan életedet. Ha szükség lesz bölcs észrevételeidre, azonnal szólunk, addig, kérlek, várj türelemmel!

A Tisza Párt elnöke válaszul jelezte: a propagandisták lapátot ragadni ugyan lusták, de arra van idejük, hogy arról hazudozzanak, hogy még soha nem fogott lapátot a kezébe, milyen drága ruhákban dolgoznak  ezer önkéntessel a legkritikusabb árvízi szakaszokon.

Gyerünk skacok, Bedék, Deutschok, Menczerek, ragadjatok lapátot! Nem kell félni, nem fog fájni!

Mellékelt egy elismerő oklevelet is, amit még óbudai polgármesterként kapott Tarlós Istvántól 2002-ben az árvízi védelmi munkálatoknál nyújtott kiemelkedő helytállásáért.

Török Gábor politikai elemző úgy véli, amit a Tisza Párt vezetője a közelgő árvíz kapcsán csinál, „az szinte tankönyvszerűen professzionális, pont olyan, amilyen a Fidesz politikája, kommunikációja volt évtizedeken keresztül”. Magyar Péter külön reagált arra is, hogy Orbán Viktor elfogadta javaslatukat, lemondta a strasbourgi európai parlamenti vitán való részvételét. A döntést helyesnek nevezte.

Ilyen súlyos árvízi helyzet idején nincs helye politikai vitáknak, teljes nemzeti összefogásra van szükség.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Amíg nem vagyunk túl a nehezén, addig nem megyek el az országból
A kormányfő szerint a Szigetköz, Dunakanyar és Budapest a három veszélyes helyszín.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik