Történelmi csúcsot döntött augusztusban a ferihegyi reptér

Egyetlen hónap alatt 1,763 millió utas fordult meg a reptéren – ilyen még nem volt.

Csúcsformában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, augusztusig az utasforgalom közel 20, az áruforgalom 50 százalékos növekedés mutat – idézi az MTI Lóga Mátét, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkárát, a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnökét.

A tárca vasárnapi közleménye szerint kirobbanó növekedést mutat 2024-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér teljesítménye. Az év első nyolc hónapjában

azaz a budapesti légikikötő jó úton halad afelé, hogy minden eddigi rekordot megdöntsön. Az adatok rávilágítanak, hogy Magyarország és Budapest turisztikai vonzereje folyamatosan erősödik, valamint arra is, hogy a magyarok is egyre nagyobb számban utaznak külföldre – fejtette ki az államtitkár a közleményben.

Az idei első nyolc hónapban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma 11,4 milliót ért el, amely 18,6 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos periódusában látott eredményt. A reptér áruforgalma még ennél is nagyobb ütemben, 49,7 százalékkal nőtt, ami így meghaladta a 184 ezer tonnát.

A teljesítmény növekedése nem egyetlen kiugró hónapra vagy eseményre vezethető vissza, az idei év fejlődése tendenciózus, ugyanis a teljes utasforgalom és a teljes berepülési szám alakulása minden egyes hónapban egyaránt felülmúlta a tavaly látott adatokat – írták.

Augusztusig a legnépszerűbb úticél London, Isztambul, Milánó, Párizs, illetve Brüsszel volt – tették hozzá. Az NGM felidézte, hogy több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően 2024. június 6-án aláírták a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződését, amely révén közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér. A magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt, az üzemeltetésért is felelős francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben. Lóga Máté kiemelte: a reptér nemcsak a személyszállítás és a turizmus, hanem az áruszállítás miatt is stratégiai jelentőséggel bír, a gazdasági vérkeringés egyik ütőere.

Soha olyan magas nem volt még a reptér forgalma, mint idén augusztusban: az utasforgalom több mint 20 százalékot emelkedett tavaly augusztushoz képest, ami így meghaladta az 1,763 milliót, ez pedig új történelmi rekordot jelent. Az elért eredmény alapján a budapesti repülőtér utasforgalmának növekedése Európa szerte az egyik legkiemelkedőbb és minden bizonnyal az idei minden eddiginél sikeresebb, rekordév lehet – fogalmazott az államtitkár a közlemény szerint. Az új tulajdonosok és az üzemeltető célja, hogy ezt a teljesítményt még tovább fokozzák, ennek érdekében a következő években megindulhat a reptér jelentős fejlesztése, megnyitva ezzel a még dinamikusabb növekedés előtti utat. A cél, hogy 2030-ra 20 milliót, 2040-re pedig 25 milliót érjen el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma – közölte az NGM. (MTI)