Harmadfokú árvízvédelmi készültség jöhet Budapesten, minden eddiginél nagyobb árhullám lehet a Rábán

Észak-nyugaton 100 milliméternél is több eső eshet. 

Komoly árhullám vonul le a Dunán, jövő hétvégén Budapesten is elérheti a harmadfokú árvízvédelmi szintet a Duna vízállása – írja az Időkép. 

Az Ausztriában jelenleg is tartó kiadós esőzések miatt komoly árhullámra lehet számítani a Dunán és mellékfolyóin. Az Országos Vízjelző Szolgálat friss hidrológiai előrejelzése szerint a következő egy hétben a Duna Nagybajcs és Budapest közötti szakaszán több helyen kell harmadfokú árvízvédelmi készültségre számítani.

Az Időkép arról is ír, hogy minden eddiginél komolyabb árhullám levonulására számítanak a Rábán. Az Országos Vízjelző Szolgálat a folyó tetőzését Szentgotthárdnál vasárnap este várja, az előrejelzések szerint 5 méter körüli vízállás várható, amely meghaladhatja valaha mért legmagasabb, 491 centiméteres vízszintet.

Péntek reggel beszámoltunk már a mediterrán ciklon érkezéséről, és hírt adtunk arról is, hogy ma a 24 órás napi csapadékösszeg a Dunántúlon nagyobb területen meghaladhatja a 20 mm-t, az északnyugati harmadban a 30 mm-t, lokálisan nyugaton az 50 mm-t. A középső országrész északi területein, illetve éjfélig északkeleten is van esély 20 mm-t meghaladó csapadékösszegek kialakulására.

Az Időkép cikke szerint észak-nyugaton 100 milliméternél is több eső eshet.