Sziklafalnak csapódott egy siklóernyős a Gerecsében

Súlyos sérülésekkel vitték kórházba. Fotók az éjszakai mentésről.

Sziklafalnak csapódott szerda este egy siklóernyős a Gerecsében. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat közleménye szerint a 33 éves pilóta délután háromkor szállt fel, majd repülés közben eltűnt.

Sporttársai este nyolckor kértek segítséget a Magyar Barlangi Mentőszolgálat segélyhívó számán a súlyos sérüléseket szenvedő pilóta mentésére. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat 20, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat 3 fővel vonult a helyszínre, ahol a Katasztrófavédelem hivatásos és önkéntes szakemberei már megkezdték a baleset helyszínének felderítését, a mentés infrastruktúrájának kiépítését.

Magyar Barlangi Mentőszolgálat

A barlangi mentők a sérültet súlyos állapotban, a függőleges sziklafal keskeny párkányán felakadva, testszerte súlyos zúzódásokkal, és potenciálisan életveszélyes szuszpenziós szindrómával találták meg körülbelül húsz méter mélységben.

A sérült megközelítése, stabiliázálása és kimentése csak kötélpályák kiépítésével volt lehetséges. A sziklafalon kötélből végzett orvosi vizsgálat és első ellátás után speciális barlangi mentő hordággyal emelték fel a turista útra. A turista úttól barlangi mentők és tűzoltók előbb gyalog, majd terepjáróval szállították az utcai autóval már járható erdészeti útig, ahol átadták a mentősöknek.

– közölték közleményükben.

Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Érdekesség, hogy a baleset szinte órára pontosan a tavaly szeptember 11-én végződött, sikeres törökországi barlangi mentőakció befejeződésének évfordulóján zajlott. Ahogy tavaly a Morca-barlangban zajlott mentés orvosi ellátását, úgy a mai mentés orvosi feladatait is Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa végezte.