Nincs pénz a fenntartásra, bezárják a halmozottan sérült fiatalokat nevelő békéscsabai Napraforgót

Az Egyesületnél elfogyott az erre szánt pénz, az önkormányzat keveset ad bele.

Hetek óta, pontosabban augusztus 2-a óta hitetlenkedve állunk mi, súlyosan, halmozottan sérült fiatalokat nevelő szülők azon bejelentés, tájékoztatás előtt, hogy a békéscsabai MKBME Napraforgó Központ Fogyatékosok Nappali Intézményének működése szeptember 1-től felfüggesztésre kerül

– írta egy érintett szülő a Facebook-oldalán a Telex szerint. Azóta az említett szülő szerint már nem is felfüggesztésről, hanem bezárásról van szó, ami összesen 16 családot érint.

Szerinte a bezárás oka a pénz.

Túl sokba kerülnek a gyermekeink, mert magas támogatási szükségletük van

– írja a lap szerint. Ezt meg is érti, de szerinte ezt nem két hónappal a szolgáltatás megszűnése előtt kellene bejelenteni.

Közben kiderült, hogy az intézmény október négyig kapott haladékot, de a szülő nem kívánja senkinek, hogy átéljék azt, amit ők most mindennap.

A gyerekek kicsi kora óta ebben élünk. Hova vigyük őket, ahol biztos, szerető közegben tudjuk őket. Ahogy idősebbek, egyre nehezebb. Nem kellenek a szolgáltatóknak mert sokba kerülnek. Folyamatos készenlét az életünk. 0-24-es aggódás. Gondoskodáspolitika, esélyegyenlőség, és még sorolhatnám a szebbnél szebb szavakat… De mi valósul meg belőle egy súlyosan, halmozottan sérült gyermeket nevelő család esetében?

– írja. A békéscsabai polgármester semleges választ adott a lapnak. Az önkormányzat szerint a szolgáltatást eddig a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete civil szervezet biztosította, és az ellátás megszüntetéséről az egyesület saját hatáskörben döntött. Kovács Ágnes, a szervezet elnöke elmondta a Telexnek, hogy az intézményt azért kellett bezárni, mert elfogyott a finanszírozásra fordítható pénz. Közölte, hogy az elmúlt években a nappali intézményt csak jelentős egyesületi hozzájárulással tudták működtetni. A gondozottak ellátását – annak nehézsége miatt – más nem vállalta.

Az elnök hozzátette a lapnak, hogy az ellátottak biztonsága és méltóságteljes ellátása érdekében jól képzett szakembereket alkalmaztak, az előírtnál magasabb létszámban. Az ellátást közvetlenül végző gondozók bérköltsége 2024-ben, októberig megközelítőleg 30 millió forint volt, az állami normatíva erre az időszakra viszont csak 12,7 millió forint, a békéscsabai önkormányzat támogatása pedig 600 ezer forint,