Belföld

15 év fegyházra emelték a Futórózsa utcai gyilkos büntetését

Szajki Bálin / 24.hu
Szajki Bálin / 24.hu

Tizenöt év fegyházra ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla azt a kárpátaljai B. Krisztiánt, aki két és fél évvel ezelőtt szíven szúrt egy másik férfit a Futórózsa utcában. A Fővárosi Ítélőtábla tájékoztatása szerint a férfi feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

B. Krisztián 2022. január 16-án este sétálni indult a munkásszállóról, ahol lakott. A XVI. kerületi Futórózsa utcai lakótelepre érve bemászott az egyik földszinti lakás erkélyére, és ellopott egy kétezer forintos halkiszedő hálót. A szomszédos házban lakó férfi észrevette az első emeleti erkélyéről a lopást, ezért leszaladt az utcára, hogy kérdőre vonja az elkövetőt.

Mire a későbbi áldozat leért, addigra a tolvaj már elhagyta a helyszínt és tovább haladt az utcán, miközben elhajította az eltulajdonított halkiemelő hálót. Az őt követő férfi ekkor megállásra szólította fel, ennek azonban nem tett eleget. B. Krisztián később mégis megállt, elővett a táskájából egy 18 centis kést, szembe fordult a férfivel és felszólította, hogy hagyja békén, különben megszúrja.

Ekkor a későbbi áldozat lekevert egy pofont a tolvajnak, aki erre közepes erővel szíven szúrta, majd elmenekült a helyszínről. Az áldozat megpróbált visszamenni a lakásához, de a sérülés miatt elvesztette az egyensúlyát és hanyatt esett. A rendőrséget az áldozat felesége értesítette, miután egy másik járókelővel rátalált a vérző férfire, aki csak annyit tudott mondani, „betörőt fogtam, megszúrtak”.

Az asszony mentőt hívott, az áldozatot kórházba vitték, de az életét már nem lehetett megmenteni. A bűncselekménnyel gyanúsított kőműves sírva ismerte be a bűnösségét a rendőrségi kihallgatása során, és azt mondta, hogy nem kívánta a férfi halálát. Azt is elmondta még, hogy a késelés után hazament, elmosta a kést, majd elrejtette egy kerítés oszlopában. Ezt korábban meg is mutatta a nyomozóknak.

Szajki Bálin /24.hu

B. Krisztián sírva kért bocsánatot áldozata özvegyétől a tavaly augusztusi előkészítő ülésen, de az nem fogadta el ezt, és számon kérte a támadót azért, hogy miért nem verekedett inkább szúrás helyett. A kőműves erre azt felelte, hogy azért, mert ős sosem verekedett. A kőműves 9 és fél év börtönt kapott januárban emberölésért.

Kapcsolódó

A táblabíróság súlyosított a minősítésen, és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek az elkövetőt, és 15 évre felemelte a büntetését. Ezt börtön helyett fegyházban kell B. Krisztiánnak letöltenie.Kiemelték, hogy az áldozat példás állampolgári magatartást tanúsított, amikor észlelte, hogy a férfi megpróbálta ellopni a halkiszedő hálót.

Először felszólította a tettest, hogy maradjon ott a rendőrség kiérkezéséig, de az nem állt meg, ezután pedig addig követte, amíg utol nem érte. Folyamatosan mondta neki, hogy a lopás miatt akarja őt visszatartani, és ezért szúrták szíven. A táblabíróság szerint fel sem merülhet a jogos védelmi helyzet, amire a kétgyermekes apa hivatkozott.

Enyhítő körülményként értékelték többek közt a férfi ténybeli beismerését, és azt, hogy megmutatta a hatóságoknak, hogy hova rejtette a kést. Kitértek arra is, hogy a két gyermekes férfi hosszú időre megnehezítette családja életét azzal a bűncselekménnyel, amit elkövetett. 

Hozzátették, büntetés kiszabása esetén a társadalom tagjai nem bízhatnának abban, hogy az életüket, testi épségüket, javaikat ért támadás esetén a közösség odafigyelésére és segítségére számíthatnak. A más javainak védelme érdekében fellépő áldozat ugyanis az életével fizetett a példás közbelépéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik