Megjelent Pintér Sándor rendelete a NAT-vizsgáról, mobiltiltásról

Hiába volt a tiltakozás, mától hatályos.

A társadalmi egyeztetés után szinte változatlan formában jelent meg a Magyar Közlönyben Pintér Sándor belügyminiszter rendelete „a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről szóló, miniszter által elrendelhető képzés teljesítési kötelezettségéről”. Annak hatálya fő szabály szerint minden óvodában, általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban, szakiskolában vagy készségfejlesztő iskolában foglalkoztatott pedagógusra kiterjed. Pintér Sándor távoktatás után vizsgázni küldi őket.

A miniszter a nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján előírta, hogy a pedagógusok a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozókkal összefüggő ismereteiket egy képzésen megújítsák, a képzés után azokról számot adjanak. Az óvodapedagógusok az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos ismeretekből, a tanítók, tanárok a Nemzeti alaptantervből vizsgáznak. Ha a pedagógusnak több szakképzettsége van, az igazgató – a véleménye kikérése alapján – dönti el, képzésénél mely szakképzettségét kell figyelembe venni.

A képzést és a számonkérést az Oktatási Hivatal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bevonásával szervezi meg. A képzést tízórás távoktatásban kell teljesíteni egy alkalommal, az NKE által működtetett informatikai továbbképzési rendszerben. A pedagógus egy, az NKE által meghatározott képzési-számonkérési időszakban vesz részt.

A képzés elvégzéséről az Oktatási Hivatal a pedagógusnak tanúsítványt állít ki, amely megfelelt vagy nem felelt meg eredményt tartalmazhat. A pedagógusnak a tanúsítványt – annak kézhezvételét követő három napon belül – be kell mutatnia a munkáltatónak. A pedagógusok teljesítményértékelésénél (TÉR) a képzést és eredményét figyelembe kell venni.

Pintér Sándor egy korábbi rendeletet úgy módosított, hogy előírta a pedagógusok mobiltelefon-használatát is.

A pedagógus a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet ellátása során a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatja.

Ez ugyanakkor nem érvényes a pedagógiai programban szereplő, iskolán kívüli programokon, valamint akkor, ha a pedagógus vagy más életét, testi épségét, vagyonát közvetlenül fenyegető veszély, szabálysértés, bűncselekmény csak telefonálással hárítható el, illetve a pedagógus vagy a gyermek, tanuló egészségügyi állapota miatt kell hívni valakit.

A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke teljesen természetesnek nevezte a Belügyminisztérium elvárásait. Horváth Péter azt mondta, nem gondolja, hogy további pedagógusok hagynák el a pályát, mert Pintér Sándor levizsgáztatja őket a Nemzeti alaptanterv ismeretéből. Jelenleg 14–16 ezer pedagógus hiányozhat a közoktatásból, ám Radó Péter oktatáskutató lapunknak azt mondta: a rendszer arra van kitalálva, hogy elfedje a bajt, ám nyilvánvaló, hogy már komoly dráma van, ami erősen hat az oktatás minőségére.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) korábban tiltakozott Pintér Sándor tervei ellen, amelyektől nem lesznek jobbak a pedagógusok teljesítményének minőségi, mennyiségi mutatói. A PDSZ szerint aggályos, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amelynek még nincs akkreditált tanárképzési programja, közreműködjön bármilyen tartalmi szabályozásra vonatkozó pedagógusképzésben. A szakszervezet szerint a mobilhasználat szabályozását meg kellett volna hagyni intézményi hatáskörben, a tiltás megalázó az értelmiségi hivatást gyakorló pedagógusoknak.

A Belügyminisztérium szerint a mobiltelefon-használatra vonatkozó egységes szabályozás az elmúlt évek tapasztalatai alapján vált indokolttá azért, hogy a pedagógus ne használja az eszközt nevelési-oktatási feladatai ellátása alatt nem nevelési-oktatási célra, figyelme csak a gyermekekre, az oktatásra fókuszáljon. Oktatási célokra – ahogy ez a tanulók mobiltelefon használatának szabályozásában is megjelenik – a továbbiakban is használhatók a készülékek.

Kapcsolódó
Összeszerelésre váró szekrény, kígyózó sor az iskola előtt, zokni a karcolások ellen – ilyen volt az iskolai mobiltiltás első napja
Van, ahol már megszokássá vált a telefonhasználat korlátozása, máshol még tart a mobilok tárolására szolgáló eszközök beszerzése, összeszerelése. Körkép a mobilmentes iskolai hétköznapok első napjáról.