Jön az „oviKRÉTA”, de segítség nem jár hozzá

Bezártak több iskolai könyvtárat, hogy megoldják a szaktanári hiányt.

Az Orbán-kormány online adminisztrációs rendszer használatát írta elő az óvodákban, ami olyan kistelepülési intézményekre is vonatkozik, ahol internet sincs – hangzott el a Pedagógusok Szakszervezetének tanévnyitó sajtótájékoztatóján, amelyről a Népszava tudósított.

Több olyan iskola is van, ahol be kellett zárni a könyvtárat – mondta el Gosztonyi Gábor, alelnök, aki szerint legalább öt olyan konkrét esetről tudnak, ahol meg kellett szüntetni az iskolai könyvtári szolgáltatást, aminek az a legfőbb oka, hogy a könyvtárosokat az érintett intézményekben, a szaktanárok hiánya miatt, például, magyar nyelv és irodalom órák megtartására osztották be.

Gosztonyi Gábor szerint a diákok iskolai mobiltelefon-használatának kérdése valós probléma, ám az erről szóló, szeptember elsején életbe lépett kormányrendelet elhibázott és átgondolatlan. Az alelnök szerint azonban az a legvérlázítóbb az idei tanévkezdésben, hogy a kormányhivatalok egyik napról a másikra megszüntették a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség iskoláit, ahova nagyrészt hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyerekek jártak.

A PSZ másik alelnöke, Tóth Tünde arról számolt be, hogy az idei nevelési évben az óvodákban is bevezetik az iskolai KRÉTA tanulmányi rendszerhez hasonló „oviKRÉTA”-t, amelyben az óvodapedagógusoknak kell adminisztrálni a gyermekek fejlődését, ám a rendszer helyes használatához semmilyen segítséget nem kaptak.

A PSZ elnöke, Totyik Tamás arról beszélt, hogy Balmazújvárosban, politikai-költségvetési csatározások miatt, az önkormányzati dolgozók – így az óvodapedagógusok – június eleje óta nem kaptak fizetést, amit elfogadhatatlannak tart. Beszélt arról is, hogy hőségriadóval indult a tanév, de az intézményvezetőknek nincs jogalapjuk arra, hogy bármit intézkedjenek – például rövidített órákat, tanítás nélküli munkanapot rendeljenek el –, mert a jogszabályok csak az alsó hőmérsékleti határokra vonatkozóan tartalmaznak előírásokat – írja a Népszava.