Polgármestert választ két zalai település

Június kilencedikén nem sikerült dönteni.

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap Zalakomárban és Zalaboldogfán, mert a június 9-i általános választáson szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között. Zalakomárban három független jelöltre lehet szavazni, a választói névjegyzékben több mint 2200-an szerepelnek. Zalaboldogfán szintén három független jelölt indult, a névjegyzékben több mint 300-an szerepelnek, írja az MTI. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

A júniusi választáson Zalakomárban hat polgármesterjelölt indult, az első helyen végzett Horváth Zoltán és Baranyi Attila egyaránt 381-381 szavazatot kapott. A vasárnapi időközi voksoláson rajtuk kívül Kuti Bálint Józsefre lehet szavazn. Ő júniusban 287 szavazatot kapott. Zalaboldogfán júniusban három független jelölt indult, a legtöbb, 86-86 voksot Tóthné Toldi Alexandra és Egyed Zsófia Judit kapta. A vasárnapi időközi polgármester-választáson még Pap Sándor indul.

A Nemzeti Választási Iroda összesítése szerint ősszel 20 településen rendeznek időközi választást azért, mert a polgármesterjelöltek vagy az első helyen végzett egyéni választókerületi jelöltek között szavazategyenlőség alakult ki június 9-én. Bozsokon azért lesz időközi választás, mert júniusban polgármester- és képviselőjelöltek híján elmaradt a választás, Pakodon pedig kevesebb jelölt indult az egyéni listás választáson, mint ahány képviselőt választhattak volna. Emellett már több időközi választást is kitűztek a helyi választási bizottságok lemondás, illetve haláleset miatt.