Megnyílt az első magyar-ukrán két tanítási nyelvű iskola Budapesten

Eddig már 350-en jelentkeztek.  

Ünnepélyes keretek között megnyílt szombaton Budapesten az első magyar-ukrán két tanítási nyelvű általános iskola és gimnázium.

A rendezvényen a magyar és az ukrán himnusz elhangzását követően Grexa Liliána ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló köszöntötte a résztvevőket és történelmi pillanatnak nevezte az iskola megnyitását. Egyúttal köszönetet mondott az iskola megalapításáért az Ukrán Hagyományok Háza vezetőinek.

Grexa Liliána közölte, mások mellett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is segített abban, hogy – Ukrajna és Magyarország között – a kétoldalú kapcsolatok olyan szintre emelkedjenek, hogy most itt Budapesten meg tudják nyitni ezt az iskolát.

Grexa Liliána az MTI-nek elmondta, hogy a magyar-ukrán két tanítási nyelvű iskolába már 350 gyerek jelentkezett, de véleménye szerint ez a szám idén még emelkedni fog.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a most megnyílt iskolában az ide érkezett gyerekeknek lehetőségük lesz ukránul és magyarul is tanulni. Ez egyrészt elősegíti a gyerek integrációját, ugyanakkor megőrzik az anyanyelvüket és a kultúrájukat is. Kiemelte, az iskola megnyitása egyet jelent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megállapodásának végrehajtásával egy ukrán iskola budapesti megnyitásáról.

(MTI)